ÎPS Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Japonia

 

Japonia  are un nou Întâistătător, pe ÎPS Daniel, Arhiepiscop de Tokyo şi Mitropolit al întregii Japonii. Acesta s-a născut la 5 septembrie 1938 în oraşul Toyohashi. A studiat la Universitatea Aichi, iar din 1962 a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Tokyo. În 1965 a fost trimis să studieze la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vladimir din SUA, unde a continuat studiile post-universitare până în anul 1969. La întoarcerea în Japonia, în acelaşi an, a fost hirotonit diacon la catedrala “Sfintei Învieri” din Tokyo de către ÎPS Vladimir, Mitropolit de atunci al Japoniei. Doi ani mai târziu, în 1971, a fost  hirotonit preot pentru parohia ortodoxă “Buna - Vestire” din Nagoya. Din 1972 a fost transferat la biserica “Sfântului Evanghelist Matei” din Toyohashi, unde a  slujit ca paroh până în anul 1998. După trecerea la cele veşnice a Mitropolitului Theodosius Nagashima, ÎPS Daniel a fost ales candidat  la episcopat şi trimis în Rusia, alături de alţi doi candidaţi: Episcopul Petru şi Episcopul Serafim, pentru a se pregăti în viaţa monahală şi a fi tuns în monahism.

   În septembrie 1999 este tuns în monahism în Lavra Sfintei Treimi – Rusia şi hirotonit arhiereu la 14 noiembrie 1999  de către Sanctitatea Sa, Patriarhul Alecsei al II-lea al Moscovei. După scurta păstorie a ÎPS Petru, Consiliul  Extraordinar a hotărât şi a ales pe ÎPS Daniel pentru a fi păstorul Bisericii Ortodoxe Autonome din Japonia.

   La 14 mai 2000, Înalt Prea Sfinţia Sa a fost  intronizat de Sanctitatea Sa Alecsei al II-lea, Patriarhul Moscovei şi a toată Rusia, în prezenţa Prea Fericitului Theodosius, Arhiepiscop de Washington şi Mitropolit al întregii Americi, în catedrala “Sfintei Învieri” din Tokyo.

(V.O.)

"CO" nr. 03. 2001