Mucenicii creştinătăţii

 

În fiecare an, la 9/22 martie, Biserica Ortodoxă comemorează moartea celor 40 de mucenici din Sevastia, cetatea Armeniei..

Ei au fost soldaţi în timpul împăratului Liciniu (308-324) şi au ales să moară îngheţaţi în lacul Sevastiei la 9 martie 320, decât să se lepede de credinţa creştină.

De-a lungul secolelor, milioane de credincioşi au căzut victime duşmanilor creştinismului. Chiar şi în zilele noastre este greu de acceptat că în Afganistan, Egipt, Irak, Indonezia, Kosovo, Sudan  îţi poţi pierde viaţa numai pentru că eşti creştin.

Aşadar, prin extensie, ziua de 9 martie ar putea fi considerată ziua comemorării tuturor creştinilor care au murit pentru credinţa în Hristos.

Pentru noi,  cei  care am trăit în „lagărul comunist”,  ziua de 9 /22 martie trebuie să reprezinte, de asemenea, ziua în care gândurile noastre să se îndrepte cu pioşenie la toate milioanele de victime ale comunismului, ziua în care, cu inima grea de durere, să le aducem prinos de recunoştinţă, ziua în care să îngenunchem şi să ne rugăm Bunului Dumnezeu pentru odihna sufletelor lor, ziua în care să reînnoim  în minţile noastre realitatea sacrifici-ului şi demnităţii cu care au murit pentru credinţă şi libertatea de a fi  „om’’, aşa cum ne-a creat Dumnezeu. Este ziua în care trebuie să spunem: „Nu-i vom uita niciodată!’’

    - Să ne rugăm pentru toţi cei care au căzut victime pârjolului roşu;

     - Să ne rugăm pentru toţi cei care au murit nespovediţi, neîmpărtăşiţi şi fără lumânare;

    - Să ne rugăm pentru cei bătuţi, schingiuiţi şi torturaţi în lagăre şi închisori;

    - Să ne rugăm pentru toţi cei care nu au avut parte de slujba de înmormântare şi zac în gropi comune şi fără cruce la căpătâi;

    - Să ne rugăm, să nu-i uităm şi să le respectăm memoria ca a unor adevăraţi eroi.

             Dumnezeu să-i odihnească cu drepţii!