Nr.  9,  septembrie ,   2002

Nasterea ta, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, bucurie a vestit la toata lumea

Prima mare sarbatoare religioasa din anul bisericesc, care începe la 1(14) septembrie, este Nasterea Maicii Domnului, numita în popor si Sfânta Maria Mica – 8 (21) septembrie, pentru a fi deosebita de Adormirea Maicii Domnului, de la 15(28) august, sau Sfânta Maria Mare.

„Experiente ascetice” la manastirea Noul-Neamt(Alina Grigorascenco)

În perioada 19 iulie–3 august curent, la Manastirea Noul-Neamt, Chitcani, s-a desfasurat un curs de seminare pentru pedagogii din municipiul Chisinau, cu genericul „Aspecte ale educatiei moral-spirituale în clasele primare”. Aceste lectii au fost organizate de Asociatia Obsteasca „IHTYS”, în colaborare cu Academia Teologica Ortodoxa si Departamentul  Educatie, Stiinta, Tineret si Sport al municipiului. Ele n-ar fi fost posibile fara sustinerea si ajutorul Episcopiei de Edinet si Briceni, conduse de PS Dorimedont, a parohiei „Sfântul Dumitru” din Chisinău, în persoana preotului-paroh Pavel Borsevschi, si desigur a manastirii Noul Neamt.

Notiuni elementare despre muzica (Dr. Virgiliu Octavian Stroescu)

Cu muzica nu este de glumit, proverbul „Spune-mi ce asculti ca sa-ti spun cine esti” este perfect valabil. Muzica este o unealta, o arma, un limbaj ce modeleaza, transforma, ce poarta un mesaj.

Eutanasia (Prot. Ioan Lisnic)

Prin eutanasie, care din greceste înseamna  „moarte frumoasa” sau usoara, se subântelege ajutorul medicului în curmarea vietii bolnavului ce sufera de o boala incurabila.

Confirmarea stiintifica a celor mai vechi moaste  de pe teritoriul României

Pe santierul arheologic Halmyris de lânga Murighiol, judetul Tulcea, o echipa româno-americana, condusa de prof. Mihail Zahariade, a descoperit, în urma cu un an, osemintele a doi martiri crestini.
 

 Stiri din viata crestinilor din Moldova si din strainatate