Nr.  10,  octombrie   2002

Acoperamântul Preasfintei Nascatoare  de Dumnezeu

(La 1 octombrie stil vechi, 14 octombrie stil nou)

În vremurile cumplite cele mai de pe urma, când s-au Înmultit pacatele noastre, s-au Înmultit si primejdiile asupra noastra, încât s-au Împlinit cuvintele Sfântului Pavel, care zicea: “Primejdii de la tâlhari, primejdii de la rudenii, primejdii de la neamuri, primejdii În cetati, primejdii În pustiuri, primejdii pe mare, primejdii Între fratii cei mincinosi” (2 Cor. XI, 26). Când cuvintele Domnului s-au împlinit: “Ca se va scula neam peste neam si împaratie peste împaratie, si va fi foamete si ciuma, si cutremure pe alocuri”, când ne supara  navalirile cele de alt neam, razboaiele  dintre noi si ranile cele purtatoare de moarte, atunci Preacurata si preabinecuvântata Fecioara Maria, Maica Domnului, ne da noua Acoperamântul spre aparare.

“Cu îngerii împreuna se bucura, cuvioasa maica Parascheva, duhul tau”

(Pomenirea Cuvioasei  Parascheva de la Iasi are loc la 14/27  octombrie )

Din traditie avem povestiri de multe minuni savârsite de Cuvioasa Parascheva în anii dinaintea noastra, pe care nu s-a sârguit cineva a le aduna si a le publica, spre lauda lui Dumnezeu, slavitorul sfintilor Sai.

Parintele protoiereu Filaret Ciobanu la 40 de ani de slujire  preoteasca

Nascut pe meleagurile sorocene la 6 februarie 1935, viitorul protoiereu Filaret avea sa traiasca toate intemperiile vremurilor marcate de ateismul totalitar, dar si bucuriile cele adevarate ale slujirii lui Hristos

Sfintenia Duminicii - Ziua Domnului s-o tinem sfânta

Este islamul  o  religie  a  pacii ?Evenimentele de la acest început de mileniu îndreapta tot mai mult atentia crestinilor catre musulmani. Întelegerea preceptelor acestei religii si reînviorarea misiunii crestine catre musulmani sunt doar doua dintre modurile în care crestinismul raspunde noilor evenimente globale.

Temeiurile preacinstirii Maicii Domnului

Dupa ce protoparintii nostri, Adam si Eva, au pacatuit, Dumnezeu i-a înstintat ca mântuirea va veni prin femeie: “Dusmanie voi pune între tine si femeie, între samânta ta si samânta ei: aceasta îti va zdrobi capul, iar tu îi vei întepa calcâiul” (Fac. 3, 15). Precum pacatul a venit prin Eva, mântuirea avea sa rasara din Fecioara Maria: Eva cea noua.

Aceiasi marturisitori   ai Cuvântului

Anul curent si-a reînceput activitatea Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi (ASCO) din R. Moldova.

Iisus Hristos,  ieri,  azi si în veci, este acelasi (Evrei 13,8)

Este indiscutabila superioritatea învataturii Bisericii Ortodoxe fata de toate religiile lumii, inclusiv si fata de cea a Bisericii Romano-catolice, si a fost dovedita nu o data si nu de o persoana, ci în multe rânduri si de toti sfintii (martori, cuviosi, ierarhi etc.), pe care astazi Biserica Ortodoxa îi cinsteste si care alcatuiesc Biserica cea Triumfatoare