CURIERUL ORTODOX

nr. 5, mai,  2003

ÎNAPOI


HARTA

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI
(Joi 5 Iunie 2003

Biserica creștină  Ortodoxa - sărbătorește la 40 de zile după Învierea Domnului, un mare eveniment din viața Mântuitorului Iisus Hristos, și anume Înaltarea la cer, de fapt ultimul, din activitatea Sa pământeasca. Nașterea și Înălțarea sunt cele doua punți care leagă creatura de Creator, pământul cu cerul, care împacă pe credincios cu Dumnezeu. Dacă prin nașterea din Bethleemul Iudeii Dumnezeu a coborât pe pământ sub forma umană ca să împace făptura cu Creatorul, prin Înălțarea la cer, în văzul Apostolilor adunați în Betania s-a deschis credinciosului cerurile, asigurându-i-se posibilitatea desăvârșirii și deci, a mântuirii. Cele doua evenimente alcătuiesc axa creștinismului și calea de lumina pe care trebuie s-o și mărturisim pe Hristos, ca Domnul și Stăpânul lumii.(știre integrală)

SĂ-I LUMINĂM PE TOȚI CU LUMINA DREAPTĂ

Din cuvântarea rostită de Alexei Mateevici la primul Congres al învățătorilor moldoveni din Basarabia. 25 mai 1917

...Ca unul care viu cu toată dragostea mea în mijlocul d-voastră cred că pot să-mi îngăduiesc de a vă da unele sfaturi frățești. Mai întâi de toate să știți că: Unde-i unul nu-i putere, / La nevoi și la durere. / Unde-s doi puterea crește, / Și dușmanul nu sporește.(știre integrală)

Demolatorii de biserici

 Potrivit Noului Testament, în Joia Mare a avut loc Cina cea de Taina.  În aceeasi noapte, Iuda a servit cina, a jurat credinta, a iesit si si–a tradat fariseic Mântuitorul.

Aceasta lectie crestomatica despre tratarea umana este glasuita de doua milenii în bisericile crestine, dar izvorul fariseismului si tradarii nu mai seaca.

Dupa ce bisericile din Moldova au fost distruse pe timpul "socialismului dezvoltat", iata ca tot comunistii se declara marii crestini si restauratori de biserici. Va amintim ca în fata Catedralei se înalta noua Clopotnita, construita de câtiva ani. Prima Clopotnita a fost construita în 1830–'36, completând ansamblul Catedralei centrale din Chisinau. Acest ansamblu a supravietuit bombardamentelor din iunie 1941 si altor intemperii, dar nu si comunismului. În noaptea de 22 spre 23 decembrie 1962, clopotnita a fost aruncata în aer, iar Catedrala–transformata în sala de expozitii. (știre integrală)

CĂTĂLIN

Mă numesc Catalin și am 21 de ani…

Nu pot să vorbesc despre viața mea fără să cunoașteți ceea ce a însemnat viața pentru mine, pentru ce am trăit, ce era important pentru mine.

Nu era important să am mulți bani, să am o mașină sau să posed numeroase bunuri materiale. Viața mea nu s-a raportat și nu se raportează la material. Am trăit ascultându-mi trupul, condus de poftele lui însă, cu toate acestea, îmi căutam liniștea spirituală de care aveam nevoie, căutând la urma urmei sensul vieții mele însă, negând că această împlinire spirituală ar putea veni de la Dumnezeu.(știre integrală)

O nouă capelă în cadrul Ministerului Afacerilor Interne

            La 15 mai curent în incinta Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” s-a deschis o capelă cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Sfințirea locașului de cult a fost oficiată de către Înalt Prea Sfinția Sa Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove împreună cu un sobor de preoți. (știre integrală)

Un club al spiritualității creștine, deschis la "Ovidius"

În aceste zile sfinte pentru întreaga societate creștină au loc mai multe evenimente de spiritualitate. În elanul acestor acțiuni se înscrie și biblioteca "Ovidius", la care s-a inaugurat un club cu tematica religioasă, sub genericul "Lumina lina", care va avea o periodicitate lunara. Obiectivul de baza al acestui club este de-a duce cât mai multa lumina dumnezeiasca în sufletele utilizatorilor bibliotecii, ținând cont că lecțiile de religie în scoli lipsesc, vor avea posibilitatea să afle multe lucruri utile pentru ei.(știre integrală)

Dialog între generații

Cu acest generic s-a desfășurat, recent, masa rotunda la biblioteca publica "Alba Iulia", organizată în cadrul salonului literar-istoric "Carte, cultură, spiritualitate".

Tradițional, la "Alba Iulia" se întrunesc liceeni și profesori, istorici, cadre didactice, studenți, pentru a pune în dezbatere o temă sau alta. (știre integrală)

Semn al continuității întru veșnicie

Semn al continuității întru veșnicie astfel numește  prot. Vasile Ciobanu, corul de copii de la biserica  „Sf. Nicolae” din Costești.(știre integrală)

Valori  creștine în Constituția Europeană  -


Adrian Severin, președinte onorific al O.S.C.E.

"Preocuparea privind includerea în viitoarea Constituție a Europei  Unite a  unor prevederi reflectând fundamentele creștine ale culturii europene poate avea trei obiective.
O finalitate este cea istorica. Timp de secole, civilizația și cultura  bătrânului continent s-au construit în jurul
dezbaterilor și al valorilor creștine (știre integrală)

Cronica știrilor ASCO