Valori  creştine în Constituţia Europeană  -


Adrian Severin, preşedinte onorific al O.S.C.E.

 

"Preocuparea privind includerea în viitoarea Constituţie a Europei  Unite a  unor prevederi reflectând fundamentele creştine ale culturii europene poate avea trei obiective.
O finalitate este cea istorica. Timp de secole,
civilizaţia şi cultura  bătrânului continent s-au construit în jurul
dezbaterilor şi al valorilor creştine. Aceste dezbateri şi aceste valori au
determinat identitatea actuala a europenilor. O referire cu caracter istoric nu ar
avea, deci, de ce să fie combătuta în principiu. şi totuşi… Unii susţin - şi nu
fără temei - că Uniunea Europeană s-a născut, în primul rând din groaza europenilor
faţă de război ca şi din dorinţa lor de a exclude războiul din
viaţa lor. Or, dintr-o asemenea perspectiva nu se poate ignora ca nu numai
trecutul Europei este plin de războaie la originea cărora a stat Biserica dar şi
că prezentul include o moştenire cu potenţial conflictul în care elementul
religios nu este de ignorat."

" O a doua finalitate a unei referiri la fundamentele creştine ale Europei ar fi aceea legată de influenţa Bisericii în politică; cu  alte cuvinte cea configurând rolul politic al creştinismului şi al bisericilor sale. În  această  privinţă nu există îndoială că Europa nu este şi nu poate fi un „club
creştin”. Mai cu seama dacă doreşte să fie o putere  globală. Ca să nu  mai  vorbim de faptul că prin fenomenul migraţiei în Europa  s-a născut deja o mare  comunitate musulmană (nu lipsită de eterogenitate)  rezultatul fiind  existenţa  incontestabilă a unui islamism european."
"Cea de a treia dar şi cea mai importantă finalitate  este aceea de a  defini  modeleul european, în jurul şi intru atingerea căruia se va constitui  amintita  comunitate, pe valorile creştine intrinseci felului de  a gândi şi de a  trai al  europenilor, fără ca faptul să fie declarat în mod  expres.
Trebuie să acceptăm că asemenea valori se situează mai presus de  derapajele  politice din trecut ale Bisericii şi totodată că ele  au astăzi un sens modern  rezultat din chiar evoluţia gândirii social creştine.  Un astfel de  model nu  exclude pe cei de alta confesiune, dar el va trebui  acceptat de către toţi cei care vor să trăiască în Europa ca europeni”.
"Europa unita se va baza pe un model reprezentând o  sinteză superioară a  celor doua experienţe care au dominat până acum  continentul şi anume  aceea a  „consumismului individualist” şi a „colectivismului materialist”. Este  vorba  de „solidaritatea personalistă” decurgând din iubirea
creştină ca şi  din  recunoaşterea rolului social al bogăţiei. Funcţia socială a bogăţiei  este o
valoare europeană şi totodată o valoare înrădăcinată  în opţiunea preferenţială pentru săraci a Bisericii şi a Scripturilor”.
"Creştinismul concepe adevărul ca fiind metafizic dar  si creat şi de  aceea, în  relaţia cu omul, el este posedat. Cu toate acestea, adevărul creştin nu este numai posedat - căci, dacă ar fi aşa el, ar deveni o ideologie pe care  creştinul ar încerca să o impună celorlalţi. Adevărul este şi căutat.
El este  „posedat” în credinţă şi „căutat” în istorie.
Creştinul are nevoie de  istorie  pentru a înţelege mai bine propria credinţă. Mai mult  decât atât,
adevărul este şi „făcut” de creştin prin săvârşirea binelui în  istorie. Iar  binele se  realizează împreună cu toţi oamenii, indiferent de credinţa lor, care  devin,  astfel, părtaşi la intrarea şi realizarea Împărăţiei  lui Dumnezeu în  lume”.

"Cea de a doua consecinţă este legată de recunoaşterea faptului că la  facerea binelui participă atât creştinii cât şi necreştinii,  credincioşii cât  şi necredincioşii. în măsura în care creştinismul se sintetizează intr-un  discurs unic asupra omului, asupra a ceea ce este bine  şi rău pentru  acest om  şi în viaţa lui, el se universalizează în mod obiectiv  şi-i cuprinde în  misiunea şi mesajul său pe toţi cei creaţi după chipul  lui Dumnezeu,  umanitatea însăşi. Universalismul gândirii creştine actuale înseamnă,  mai mult  decât conştiinţa pe care Biserica o are în legătură cu  propria sa misiune, ci şi acceptarea intervenţiilor din partea necreştinilor  ca şi a  protagonismului  istoric al necreştinilor”.

"Construcţia europeană se anunţa, aşadar, o proiecţie  indiscutabilă a  unei  culturi, a unei  identităţi circumscrisă de valorile  creştine, fără ca  astfel  să se tinda spre asimilarea sau excluderea altor  culturi."

Adrian SEVERIN