Dimitrie Cantemir  - 330 de ani

 

 În acest an la 23 octombrie se împlinesc 330 de  ani de la nasterea domnitorului, enciclopedistului, poliglotului, omului de stiinta Dimitrie Cantemir. Anul 2003 este declarat de Guvernul Republicii Moldova „Anul Dimitrie Cantemir”. Cu aceasta ocazie au început diverse manifestari precum în tara asa si peste hotare.

          A deschis ciclul de manifestari Muzeului National de Istorie a Moldovei din Chisinau unde a fost inaugurata între 22 ianuarie –1 aprilie expozitia „Dimitrie Cantemir – filozof între regi si rege între filozofi”, unde au fost prezentate primele editiile ale  operelor lui Dimitrie Cantemir, precum si harti, gravuri, lucrari de arta monumentala, obiecte de epoca. Au avut loc sedinte–întâlniri cu liceeni si istorici, specialisti în domeniul vietii si operei  marelui carturar. Tot aici  s-a putut viziona filmul artistic „Dimitrie Cantemir” realizat la studioul „Moldova film” în 1974, precum si a audia muzica turca pusa pe note de Dimitrie Cantemir, interpretata de un cvartet de la Academia de arte.   

   O alta manifestare a avut loc în localul Universitatii Real-Umaniste din Cahul,  care a gazduit între 4-5 aprilie  conferinta stiintifica internationala cu tema „Dimitrie Cantemir – umanism gânditor si om de stiinta”  la care au participat oameni de cultura si stiinta, profesori din Italia, România si Republica Moldova, unde au fost prezentate comunicari pe marginea creatiei muzicale, filozofice, folclorice, precum si  raspândirii operei marelui înaintas în spatiul european.  

Între 23-25 mai la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti a avut loc sesiunea stiintifica internationala consacrata aniversarii marelui carturar cu  temei: ”Dimitrie Cantemir – personalitate marcanta a culturii europene”, la care au luat parte cercetatori din Germania, Turcia, Republica Moldova si România.  Au fost  dezbatute probleme de interpretare a operei, vietii  si activitatii lui Dimitrie Cantemir.

Pe parcursul anului sunt planificate si alte actiuni dedicate jubileului, între care: expozitii de carte în incintele bibliotecilor scolare, orasenesti si judetene, sesiuni stiintifice (inclusiv în cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei), editii de opere cantemiriene s.a. 

Valentina Esanu