Noutati

Comoara de la Causeni

Acum o saptamâna, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, la Biserica cu acelasi hram din or. Causeni s-au încheiat lucrarile de restaurare a sfântului locas, închis anul trecut. Biserica de la Causeni este singura marturie de arhitectura medievala din Moldova, adâncita astazi pâna la jumatate în pamânt. Pentru a pasi în interiorul acesteia si a admira picturile murale medievale, trebuie sa cobori sapte trepte. Conform expertilor, biserica dateaza din sec. XVI-XVII, frescele relevând o legatura directa cu pictura monumentala din Bulgaria, Serbia si Afon din sec. XIV-XVI. De asemenea, o enigma pentru arhitecti sunt cele trei etaje de grinzi de lemn asezate în perimetru.

Eugen Bâzgu, specialist principal la Directia arte plastice de la Ministerul Culturii, initiatorul restaurarilor, a declarat presei ca dupa primele lucrari de restaurare - schimbarea acoperisului, consolidarea constructiei (bani alocati de Ambasada SUA si Ministerul Culturii) - va începe partea cea mai importanta si mai grea: restaurarea frescei, care va costa 600.000 de dolari.

 

31 August

La Biblioteca Nationala a fost inaugurata cea de-a 13-ea editie a Salonului international de carte. Aici au fost expuse peste 4 mii de titluri de carte prezentate de aproximativ 100 de edituri din R. Moldova, România, Germania, Marea Britanie, China, India. Actuala editie a fost consacrata împlinirii a 360 de ani de la tiparirea Cazaniei Mitropolitului Varlaam (cunoscuta cu titlul de "Carte româneasca de învatatura"). Tot aici s-a desfasurat Simpozionul stiintific "Limba vechilor cazanii - "Carte româneasca de învatatura", moderat de Nina Negru, cu participarea acad. M. Cimpoi, a dr. Mihai Ilin Gherman (Cluj), a cercetatorilor literari Pavel Balmus, Vlad Chiriac, Dimitrie Poptamas (Târgu-Mures), a preotului Vlad Mihaila s.a.

În scuarul Operei Nationale si în sectoarele capitalei au avut loc concerte, expozitii, lansari de carte, competitii sportive, programe pentru copii, parade ale muzicii populare si usoare, programe de divertisment.

De ziua Limbii Române, la Cimitirul central din strada Armeneasca din Chisinau a fost oficiat un parastas în memoria înaintasilor nostri.

La Casa Limbii Române s-a desfasurat o manifestare consacrata împlinirii a cinci ani de la deschiderea institutiei. Au participat primarul Serafim Urecheanu, scriitorii Mihai Cimpoi, Anatol Codru, Nicolae Dabija, Ion Ciocanu, atasatul cultural al Ambasadei Române la Chisinau, Ion Taranu, deputati PRM din parlamentul României.

La Societatea "Limba noastra cea româna" a avut loc o zi a usilor deschise. La sarbatoarea, organizata de Valentina Butnaru, au participat Valentin Mândâcanu, Anatol Eremia, Alexandru Gromov, Argentina Cupcea-Josu si alte personalitati ale vietii publice de la noi.

Sângera are o scoala noua

 

Anul acesta, 1 septembrie a fost o sarbatoare dubla pentru locuitorii Sângerei, un orasel din coasta Chisinaului. Anul de învatamânt a început într-o scoala noua. Bucuria a fost asteptata de sângereni mult timp. Asta am înteles-o de la mama unui elev, care ne-a aratat drumul spre gimnaziu: "Pâna acum, copiii nostri erau nevoiti sa mearga la scoala în satele vecine, Revaca si Dobruja.

Din anul acesta, însa, avem o scoala atât de frumoasa, încât vin si cei de la Revaca si Dobruja sa învete la noi". Despre frumusetea gimnaziului ne-am convins si noi de cum am vazut-o. Construita dupa standarde europene, cladirea este împrejmuita cu un gard "boieresc" din fier forjat, are pereti trainici, cu geamuri termopan, mari si luminoase, iar curtea din fata-i e curata ca un pahar. Institutia nu ocupa mult spatiu, dar este destul de încapatoare, având cinci niveluri. Interiorul a fost zugravit în culori calde, creându-se astfel o atmosfera placuta, cu perdele la feresti si cu flori în glastre.

La acest început promitator, gimnaziul va instrui deocamdata aproximativ 1.000 de copii, desi e prevazut pentru circa 1.300 de locuri. Constructia gimnaziului a început în 1993, din contul bugetului republican, dar a fost stopata la scurt timp din cauza penuriei de finante. În anul 2001, primaria mun. Chisinau a reluat lucrarile de constructie, cu bani din fondul ei, dar si cu ajutorul SA "Ago Dacia", condusa de Nicolae Vrânceanu, antreprenor general al constructiei, si al multor altor oameni de buna-credinta care au pus umarul la ridicarea acestui edificiu. Anul trecut, a fost dat în exploatare blocul A de studii, sala de cazane, doua transformatoare electrice si apeductul. În acest an s-a deschis blocul B, iar la anul constructia va fi definitivata, inaugurându-se cel de-al treilea bloc de studii.

La festivitatea de deschidere, si elevii, si profesorii, si parintii, si oaspetii - Serafim Urecheanu, primarul general al capitalei, Mihai Furtuna, viceprimar, Vasile Grigore, pretorul sect. Botanica, Alexandru Roman, seful Departamentului educatie, stiinta, tineret si sport s.a. - si-au multumit unul altuia pentru sustinere, pentru munca depusa, pentru rabdare si pentru faptul ca visul de a avea o scoala la Sângera a devenit realitate. Sângerenii privesc acum cu mai multa încredere în viitor, cu îndrazneala de a mai visa, stiind ca au un "lacas al cartii" în care-si vor putea potoli oricând setea de cunostinte.

Daniela Mereuta,

Stanistii au incendiat înca o biserica ortodoxa

 

Pe data de 22 iunie în orasul Severodvinsk din Rusia  a fost incendiat  locasul unei biserici de curând construite.

Focul a distrus acoperisul,  icoanele si obiectele de cult care se aflau în incinta bisericii. Convingându-se ca incendiul a fost provocat intentionat, localnicii, militia din localitate si lucratorii securitatii de stat  au început cercetarile în rândurilor locuitorilor care practica  credintele oculte.  În scurt timp au fost arestati doi tineri nascuti în 1980 si 1982. În casa celui mai tânar au fost gasite versuri sataniste. Acesta a declarat ca este pagân, si ca a încercat sa se razbune pentru persecutiile adeptilor pagânismului din anul 890, când chipurile Biserica Ortodoxa le-a distrus  prin foc locurile de închinaciune si idolii  Fiind suparat   pe crestini a încercat sa le arda bisericile. Pe hainele celor arestati au fost depistate urme  de lichid inflamabil, identic cu cel care a fost folosit la  incendierea lacasului de cult. Al doilea inculpat nu neaga participarea la crima, dar spune ca a  cazut sub influenta  prietenului, dar ca de fapt este botezat si va ramâne crestin. Este stranie o astfel de declaratie facuta de un om care a încercat sa distruga un loc în care crestinii ortodocsi se aduna pentru rugaciune.

Acesta nu este unicul caz când în Rusia   locasurile de cult ortodoxe sunt supuse atacurilor din partea satanistilor.