CURIERUL ORTODOX

nr. 12, decembrie  2003

ÎNAPOI


HARTA

Lupta cu diavolul sau milităria duhovnicească

"Nu trebuie să ne temem de diavol pentru că e atât de rău, ci pentru că e atât de bătrân." (proverb spaniol)

A fi creștin e o bravură spirituală, un act de vitejie împotriva vrăjmașului prin excelență al fericirii omului - diavolul. Însăși intrarea în creștinism, adică primirea Sfântului Botez e un act în care declari un veșnic război diavolului. Din momentul în care la Botez îl scuipăm pe satana și-l călcăm în picioare viața noastră va deveni o continuă luptă. (știre integrală)

Ce este spovedania ?

 

În urma caderii în pacat, omul s-a rupt de Creatorul Sau stricând comuniunea cu El si a devenit rob pacatelor. Mântuitorul Hristos a venit în lume pentru a ne elibera din aceasta robie si a ne readuce la comuniunea cu Dumnezeu. .(știre integrală)

Răstignirile, în pas cu moda

 

De pe la sfârșitul toamnei, mai mulți creștini din or. Ialoveni nu își găsesc locul. Nu este vorba de un conflict confesional din localitate, ci de felul în care sunt ridicate răstignirile care, după părerea lor, arată ca niște monstruozități, iar Iisus Hristos și Maica Domnului seamănă mai degrabă cu niște personaje din povești, făcute ca din topor. (știre integrală).

330 de ani de la apariția primei Psaltiri versificate în Orientul ortodox

 de dr. Nicolae Fustei

Ideea de a versifica Psalmii îi aparține lui Jean Calvin (1509-1564), dar prima încercare reușită a fost cea a francezului Clement Marot (1495-1544), celebru poet de la curtea Margaretei de Navara, care traduce și versifică în franceză doar 50 de psalmi din cei 150 cuprinși în Psaltire. Prima traducere integrală a Psaltirii și expunerea în versuri îi aparține lui Theodor de Beze (1519-1605), urmând apoi cea a lui Jan Passerst (1534-1602).(știre integrală)

 

Mișcarea New Age

de Pr. Dr. Sinica Palade

Așa numita mișcare New-Age a apărut în secolul al XX-lea în SUA. Până aici, o afirmație de puțină acribie științifică. Dar am ales în mod intenționat această formulare generală pentru a sublinia caracterul oarecum difuz al mișcării. (știre integrală)