Redactia

Ziarul “Curierul Ortodox” apare din 1995 ca publicatie oficialã a Bisericii Ortodoxe din Moldova, fiind primul ziar bisericesc din perioada postbelicã. De la bun început ziarul si-a pus ca scop iluminarea religioasã si culturalã a credinciosilor.

Desi activeazã de 7 ani, doar în decursul a doi ani 1996-1997 nu a întâmpinat dificultãti.

Cu toate piedicile pe care le are de învins, ziiarul continua sã-si îndeplineascã misiunea pânã în prezent. Colectivul redactiei activeazã pe bazã de voluntariat începând cu anul 1998 si este alcãtuit din

Nicolae Fustei – redactor sef

Preot Vasile Ciobanu – secretar responsabil

Preot Dumitru Tolico – redactor tehnic

Larisa Ersov – redactor literar

Larisa Ciobanu – contabil

Adresa redacţiei: “Curierul Ortodox”. Bd. Traian, 3/1

Unele detalii depre colaboratori:

NICOLAE FUSTEI – nascut la 14 septembrie 1950 în comuna Pârlita, raionul Ungheni.  În 1975 absolveste Facultatea Energetica a Institutului Politehnic din Chisinau. În 1989 absolveste Seminarul Teologic, iar în 1993 Academia Teologica din Moscova, în acelasi an sustine teza de candidat în teologie. Actualmente este cercetator stiintific la Institutul de Istorie al Academiei de  Stiinte a Republicii Moldova. Profesor la Academia Teologica din Chisinau. Autor a mai multor studii publicate în „Revista de Istorie a Moldovei” (Chisinau), „Limba  româna” (Chisinau), „Revista de teologie” (Sibiu) având ca obiect principal de cercetare istoria  Bisericii si culturii române.

TOLICO DUMITRU, nascut în oraselul Leova la 12 aprilie 1974. A primit Sfântul Botez la vre-o doua saptamâni de la nastere în biserica din satul Filipeni. Între anii 1981-1991 a învatat la scoala medie din localitatea natala. Dupa absolvirea scolii este admis la facultatea de Teologie din Chisinau redeschisa în acel an. Absolveste aceasta institutie dupa patru ani, adica în 1995, si începe activitatea la biserica “Sf. Dumitru” ca cântaret si învatator la scoala diminicala.În anul 1996 devine angajat la ziarul “CURIERUL ORTODOX” în calitate de redactor tehnic, îndeplinind si functia de fotoreporter.Începând cu anul 1997, timp de patru ani a predat religia la liceul “Oratorul”.La 9 august 1998 se casatoreste cu domnisoara Doina Iuri, studenta în anul V la facultatea de limbi straine a USM.În prezent au doi copii.Este hirotonit diacon de “Acoperemântului Maicii Domnului” – 14 octombrie 1998, si preot de “Sf. Mare Mucenic Dimitrie” – 8 noiembrie 1998.
Este preot-paroh la biserica “Maica Domnului Ocrotitoarea Pruncilor” de pe teritoriul ICSDOSMsiC, Chisinau.

Larisa Ersov
S-a nascut la 11 mai 1960 în satul Tepilova, judetul Soroca. În 1977 a absolvit scoala nr. 1 (pe atunci – „Gr. I. Cotovschi”) din or. Chisinau. Si-a urmat studiile la Universitatea de Stat din Chisinau la Facultatea de filologie. În 1982 obtine diploma la specialitatea „Limba si literatura moldoveneasca”, atribuindu-se calificatia de filolog, învatator.
Din 1983 pâna în 1993 a lucrat în calitate de redactor la editura „Lumina”, apoi, din 1995 – ca redactor literar la publicatia „Curierul Ortodox”. Din 1999 colaboreaza cu Societatea cu Raspundere Limitata „Bons Offices”, unde îndeplineste functiile de corector redactor, traducator.
Este casatorita, are doua fiice.

7 comments


 1. Pentru mine Ziarul Curierul Ortodox a fost ca o punte spre Inaltimile Credintei Ortodoxe. Multumesc Colaboratorilor acestui Ziar pentru truda lor cea mare…
  Cu urari numai de bine si profund respect,
  /mihailmaster/, coordonatorul proiectului +Personalitati Basarabene in Slujba lui Dumneyeu si a Neamului http://www.mihailmaster.wordpress.com
  http://www.personalitatibasarabene.blogspot.com

  Doamne AJuta!

 2. Gabriel Gherasim

  Bun regasit,
  Va propun spre publicare interviul cu Parintele-poet Constantin Hrehor din seria Romaniana:
  http://www.meridianul.com/Analize.htm
  Va multumesc anticipat!
  Cu stima,
  Gabriel Gherasim

 3. Bine aţi revenit Dl. Nicolae! De fapt, primul site, care l-am acesat vre-odată a fost Curierul Ortodox. Mi-a părut rău că aţi dispărut. Acum, mă bucur că aţi reapărut! Dumnezeu să vă întărească şi să vă ajute! Vă preţuim mult munca Dumneavoastră!

 4. BUNA ZIUA. MA NUMESC GABU LORENA ,AM 27 DE ANI SI SUNT DIN GALATI.
  SUNT LICENTIATA IN STIINTELE COMUNICARII, AM LUCRAT CA JURNALIST VOLUNTAR SI AS DORI O COLABORARE CU ACEASTA PUBLICATIE ORTODOXA.

  VA MULTUMESC ANTICIPAT.

 5. Geo

  Bun gasit. Va fac cunoscut faptul ca in Romania a luat fiinta si se dezviolta blogul http://bisericasiproprietatea.webs.com, dedicat problemelor patrimoniale dintre ortodocsi si greco-catolici. V-am fi recunoscatori daca ati dori si ne-ati ajuta sa ne facem cat mai cunoscuti.

 6. GABU MARIA LORENA

  BUNA ZIUA. SUNT DIN ROMANIA, SUNT CALIFICATA CA SI ZIARIST, SI AS DORI SA COLABOREZ CU PUBLICATIA “CURIERUL ORTODOX”. MA GANDEAM SA URMEZ STUDII TEOLOGICE POSTUNIVERSITARE CU BURSA, DACA STITI DE ASA CEVA.
  Multumesc.
  gabu_lorena@yahoo.com
  0753019428

 7. Nicolae

  Buna ziua. Pentru prima oara m-am abonat la ziarul dumneavoastra. Am primit primul numar. Mi-a placut mult in afara de articolul de la pagina 6 de Ina Landa.(Au urat, au colindat de Nasterea Domnului–25 decembrie). Oare nu se sarbatoreste atunci Sf.Spiridon? Doar Nasterea Domnului se sarbatoreste pe 7 ianuarie si numai atunci se aprinde steaua pe cer la Betleem.Noi nu sintem catolici ci ortodocsi si trebuie sa pastram stilul corect pina la urma. Si numai la acest stil vechi Domnul ne arata minunile sale: de Boboteaza 19 ianuarie cind apele Iordanului se intorc inapoi; De Schimbarea la Fata 19 august cind apare un nor deasupra Muntelui Tabor si multe alte minuni. Va rugam sa ne iertati de indrazneala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *