Marturisirile unui patit

 

(continuare din nr.104, 105, 106 (11.2000))

„În adevar, daca vine cineva sa va propovaduiasca un alt Iisus pe care noi nu l-am propovaduit, sau daca este vorba sa primiti un alt duh pe care nu l-ati primit, sau o alta Evanghelie pe care n-ati primit-o , ah, cum îl îngaduiti de bine!..” (2 Corinteni 11,4). Cât de actuale sunt cuvintele Sf. Apostol, când ma gândesc câti au nimerit în cursa asa-zisei binecuvântari din începutul acestui an. Eroina povestirii noastre a reusit sa înteleaga la timp ca sub forma binecuvântarii se ascund lanturile unei dominari represive si acceptarea lui Moon ca frate, tata, dumnezeu. In ce priveste gasirea perechii potrivite, pai „stiinta Tatalui” e mai presus de vointa libera a omului si de sentimentul dragostei reciproce, care, dupa el, poate fi cultivat si din cea mai profunda repulsie. Pâna la urma, „noi nici nu ne putem închipui adevarata valoare a binecuvântarii”, caci puterea noastra de întelegere este foarte limitata – se face trimitere la „divinitatea naturii lui Moon”, care pâna la urma se dovedeste a fi, în cele din urma, un om de rând, nu stiu cum... Sectarilor li s-a inspirat ca intrarea în New Age e hotarâtoare si  e absolut necesar de a aduce la binecuvântare 10.000 de persoane.

Ingeniozitatea lor te uimeste: anunturi, afise, propuneri de servicii, ajutor în gasirea „perechii potrivite si întemeierea unei casnicii durabile”, etc. Nu cunosc numarul exact, dar stiu ca multi au participat la „maetcing” – alegerea perechilor de catre Moon – si la binecuvântarea din februarie, netrecându-le prin cap ca astfel l-au recunoscut pe Moon ca sens al vietii lor. Moonistii se mai lauda ca multi din cei care parasesc organizatia, revin în sânul ei, recunoscând definitiv „adevarul”. Aici au dreptate într-o masura oarecare, caci putini din cei plecati din secta gasesc sprijin moral si material în alta parte. Lovindu-se de indiferenta unei lumi uitate, pierduta în grijile cotidiene, ei, care au trait izolati atâta timp, se simt pierduti, neîntelesi, parasiti si revin în iadul sectar. Spre mare regret, putini îsi amintesc de cea care e „hranitoare a sarmanilor si primitoare a ratacitilor” – Sfânta Biserica.

Pe Lena, însa, setea de adevar si nedorinta de supunere oarba a facut-o sa caute sprijin urgent anume la Biserica, pe care o frecventa destul de des când era mica. Hotarâtor a fost în acel moment si rolul unui preot ortodox, adevarat pastor duhovnicesc. Aflând-o într-o stare grea de depresiune, i-am facut cunostinta cu parintele Alexandru Iamandi. Deosebit de modest, de o inteligenta deosebita si cu o întelepciune profunda, a stiut cum sa linisteasca si sa corecteze un suflet ratacit. Prin convorbiri sincere, rugaciuni si marturisiri, în scurt timp Lena s-a facut nelipsita de la slujbe.

Nu întâmplator am mentionat numele parintelui Alexandru, caci as da dovada de ingratitudine daca n-as sublinia aportul Dumnealui în viata multor suflete, dar si a mea personala, urmatorul caz fiind legat tot de numele parintelui. Era în ziua Blajinilor, când spre seara mama m-a luat de mâna si ne-am pornit în satul vecin dupa în sfat la un medic cunoscut. Nimic deosebit în asta, daca eu nu as fi semanat mai mult a cadavru viu decât a fiinta, caci aveam miscari mecanice, ochi sticliti, limba lipita de cerul gurii, cu un ten pamântiu, etc. Toata lumea se uita la mine, iar biata mama nu mai stia ce sa zica. Pe medic nu l-am gasit acasa, dar ne-am înteles cu un cunoscut ce avea masina sa ne duca a doua zi la Chisinau la spital. Dar sarmana mama avea îndoieli în privinta spitalului, caci boala mea nu era atât fiziologica, pe cât psihica, sufleteasca, deoarece internarea la spitalul de psihiatrie din Codru si tratarea de vreo trei saptamâni nu prea a dat rezultate. Totusi, a doua zi dimineata am iesit în strada sa asteptam transportul. Dar, mare e Dumnezeu! Pe lânga noi a trecut parintele Alexandru, care ducea cu oamenii satului jertfa la manastirea Curchi. Întrebându-ne unde mergem si aflând toata durerea noastra, parintele mi-a facut semnul Sf. Cruci, binecuvântându-ma cu adânca evlavie, fiind cuprins de tristete si durere la vederea mea.

Când am ajuns la Codru, medicul a completat repejor istoria bolii si ne-a anuntat ca voi ramâne la spital. Sarmana mama plângea, implorând-o sa-mi dea tratament la domiciliu, dar doamna era de neînduplecat. Indignata, i-a trântit mamei în fata: „Ce, dumneata nu vrei sa-ti vezi copilul sanatos? Îti dai seama cât de grava e boala? Doar copilul a fost în legatura directa cu cosmosul!”. Apoi a cules un numar la telefon, vorbind cu un profesor, dar de acum în limba rusa: „Ó ìåíÿ äëÿ âàñ íîâûé, îñîáûé ìàòåðèàë”. Dar mama nu se lasa: „Ati tratat-o o perioada, dar fara rezultate pozitive, ce garantie îmi puteti da ca se va face bine?” Medicul i-a raspuns ca voi fi examinata de cei mai buni specialisti, iar apoi... se va vedea...

Am fost dusa în salon, iar mama a ramas izolata în coridor, plângând si rugându-L pe Dumnezeu sa ma scoata din „casa de nebuni”, cum i se mai spune respectivului spital în popor. În acea clipa, îsi aminti deodata chipul parintelui Alexandru, care la despartire nu ne-a urat, ca de obicei, „Drum bun” si „Dumnezeu sa va ajute” pentru a ajunge aici. Acest moment este foarte important, deoarece la noi sunt cunoscute puterea Dumnealui de prevedere si de rugaciune.

Mama, cu lacrimi în ochi m-a convins sa mergem la sobor, la Ciuflea, la rugaciunea Sf. Vasile cel Mare. Si sa vedeti minune! Peste vreo ora simtisem cum mi se ia o ceata de pe ochi, mi s-a dezlegat limba, începând sa vorbesc mai normal si sa ma misc liber. A doua zi am fost în sat la rugaciune si timp de o saptamâna mi-am revenit complet, iar înca peste una m-am restabilit la colegiu, de unde am plecat în concediu academic.

Aliona Panus

< 1, 2, 3, 4, 5, 6, >

"CO" nr. 01. 2001