Conferinta tematica „Postul, marturisirea si împartasania în viata credinciosilor"

 

„Pocaiti-va, ca s-a apropiat împaratia cerului", asa si-a început Iisus Hristos lucrarea mântuitoare pentru izbavirea lumii de pacate.

Prin acelasi îndemn, Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi în comun acord cu Facultatea de Drept a Universitatii de Stat din Moldova, a adunat tinerii în sala mare a Casei de Cultura a USM. Astfel, la 27 martie, anul curent, acolo s-a desfasurat prima conferinta tematica de acest fel "Postul Marturisirea si împartasania în viata credinciosilor".

Perioada Postului Mare este acel timp de cernire sufleteasca, când fiecare crestin dreptmaritor se îndreapta cu smerenie si evlavie catre cele sfinte. Conferinta a urmarit în primul rând sa deschida usile sufletelor noastre spre împartasirea cu niste lucruri de zidire duhovniceasca.

Acest frumos si inspirat gând al rectoratului USM si a celor care au sustinut aceasta idee, prin moderatorii ei - preotul Octavian Mosin si Gheorghe Avornic, decanul Facultatii de Drept al USM, a putut fi transpus în realitate.

La deschidere, doamna Aurelia Crivoi, prorector pentru studii a salutat initiativa organizatorilor acestei manifestari si a confirmat disponibilitatea rectoratului USM în sustinerea ulterioara a activitatilor de acest fel.

Conferinta a inclus comunicari si invocari ale credinciosilor intelectuali din mai multe domenii, precum si cântari crestin-ortodoxe specifice acestei perioade a anului bisericesc. Astfel în cadrul conferintei au putut fi audiate comunicarile profesorilor: Mina Lozanu (Facultatea de Biologie si Pedologie), Elena Arama (Facultatea de Drept), Eugen Onicov (Academia Teologica).

Pe lânga elucidarea nemijlocita a aspectelor ce tin de post, marturisire si împartasanie, participantii s-au referit si la problemele spirituale ale tinerilor de astazi.

Încredintat ca puterea lui Dumnezeu este mare si ca ea este cea care conduce întreaga lume, domnul Mina Lozanu a sustinut ca este o adevarata nebunie sa negi existenta lui Dumnezeu. Fost ateist, s-a convins de nenumarate ori ca rugaciunile înaltate sunt auzite de catre Bunul Dumnezeu. De aceea nu a pregetat sa îndemne pe cei din sala sa se gândeasca si asupra unor astfel de probleme sufletesti.

Ca între drept si religie dintotdeauna au existat anumite corelatii, a încercat sa asigure publicul doamna Elena Arama, parcurgând întreaga perioada de evolutie a acestor relatii.

In comunicarea sa, lectorul Eugen Onicov a mentionat ca anume pe acesti trei piloni ai credintei: postul, marturisirea si Împartasania se tine Biserica si viata unui crestin adevarat.

În cuvântarea de încheiere a preotului Octavian Mosin a fost lansat apelul catre toti cei din sala: "Deschideti usile sufletelor la care bate însusi Domnul nostru Iisus Hristos". S-a mentionat ca astazi Hristos ne vrea uniti, într-o rugaciune obsteasca facuta în Biserica.

În speranta ca aceasta manifestare nu este ultima de acest fel, Pr. Octavian, a multumit domnului Gheorghe Avornic si rectoratului USM pentru sprijin si ajutor. Domnul Avornic, la rândul sau nu a întârziat sa aduca multumiri tuturor participantilor la conferinta si în special conducerii ASCO.

În finalul întâlnirii, domnul Avornic a fost decorat cu insigna „Membru de Onoare" pentru sustinerea activitatii ASCO si promovarea valorilor crestin-ortodoxe în rândul tineretului.

Consemnare: Ludmila Prodan si Stela Storogan.