Dreptul suprem al copiilor si crestinilor ortodocsi este stirbit si încatusat
Zilele acestea am primit la redactie o scrisoare din comuna Calmatui cu urmatorul continut:
„D-le Nicolae Fustei, Ziua de 30 martie 2003, e o zi de mare importanta pentru crestinii ortodocsi din satele Calmatui si Dancu, pentru ca au încuviintat si semnat scrisoarea adresata ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chisinaului si întregii Moldove, Presedintelui R. Moldova d-l Voronin V., cu referire la dreptul copiilor de a studia si cunoaste învatatura crestina.
Si-au pus semnaturile învatatorii, scolii din sat, parintii si alti crestini, batrâni si tineri.
Multi dintre ei si-au exprimat parerea ca daca asemenea demersuri crestinii ar veni din mai multe localitati din Moldova, poate conducerea tarii ar îndeplini cerintele noastre.
Eu cred ca ar fi bine daca ati publica scrisoarea noastra.
Va rugam ca scrisoarea adresata ÎPS Vladimir sa ajunga la destinatie.
Cu stima si respect
Alexandru Ignat”
Va multumim d-le Alexandru pentru mesaj.
Respectând dreptul cititorilor la opinie publicam scrisoare d-stra în speranta ca si alti crestini nu vor ramâne indiferenti de soarta copiilor si viitorul nostru. Aveti dreptate când sustineti ca pentru a obtine ceva trebuie sa ceri, sa te faci auzit. Crestinii sunt o forta puternica care este în stare sa schimbe societatea în directia dorita de Dumnezeu. Ramâne sa ne facem fiecare datoria asa cum o cere constiinta si credinta noastra de crestini ortodocsi.
Dumnezeu sa ne ajute!
ÎPS Vladimir Mitropolit al Chisinaului si întregii Moldove
de la crestinii ortodocsi din s. Calmatui, jud. Lapusna
Au trecut mai mult de 10 ani de când bisericile si manastirile care au fost distruse si închise în perioada dictaturii ateiste s-au redeschis, s-au reparat si s-au împodobit de catre crestinii dornici de lumina vietii spirituale, de cuvântul si învatatura Tatalui Ceresc si a Fiului Sau Domnul si Dumnezeul Nostru Iisus Hristos. Reînvie datinile si obiceiurile crestine stramosesti. Mare bucurie si multa satisfactie sufleteasca simt crestinii în timpul serviciilor divine si slujbelor Dumnezeiesti în zilele de Duminica si sarbatori. S-ar parea ca toate lucrurile si-au revenit la locul lor, totul s-a normalizat si e bine. Însa relatiile dintre oameni si modul de trai al lor arata si ne conving cît de putin cunoastem si practicam în viata normele moralei crestine, care trebuie sa formeze temelia spirituala a societatii noastre, întru cît Imnul, Drapelul si Stema de stat confirma ca Moldova e o tara crestina ortodoxa si nimeni nu e în drept sa bareze calea, sa opreasca s-au sa lipseasca pe cineva de dreptul suprem de a crede în Dumnezeu, de a studia, de a cunoaste si a urma învatatura Lui. Dar o mare parte din crestini nu pot participa la Sfintele Slujbe în zilele de duminica fiind nevoiti sa mearga la piata pentru necesitatile familiei. De multe ori s-a vorbit, unii conducatori de Stat au promis sa treaca ziua de târg în alta zi din cursul saptamânii ca Duminica sa fie pentru fiecare crestin zi de odihna si purificare a sufletului asa cum a binecuvântat-o si a sfintit-o Dumnezeu. Duminica e pentru Templul lui Dumnezeu, pentru Biserica si nu pentru negot. Asa a fost pâna în 1940 când s-a instaurat puterea sovietica.
Spre marele regret nici unul dintre conducatori nu si-a îndeplinit promisiunile. Oare pentru a deschide calea tuturor crestinilor spre Biserica în zilele de duminica e nevoie de bani, de surse materiale?! Cred ca nu. Dar credinta în Dumnezeu, drepturile crestinilor trebuiesc respectate.
Pâna în prezent nu s-a hotarât întrebarea dreptului suprem al copiilor la studierea, cunoasterea învataturii crestine, la credinta în Dumnezeu. Majoritatea din ei nu pot primi în familie educatie conform moralei crestine, deoarece parintii si multi dintre bunici au fost instruiti si educati în spirit ateist, care consecinte josnice, amare si dureroase le cunoastem, pentru ca dupa cum ne-a prevenit Mântuitorul Hristos: "Fara mine nu veti putea face nimic".
Parintii sunt îngrijorati de soarta copiilor, ei nu vor ca cineva dintre copii sa devina oameni rai, daunatori societatii, criminali s. a. În Evanghelia de la Matei cap. 10 versetul 28 scrie: „Nu va temeti de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot sa-l ucida, temeti-va mai curând de acela, care poate si sufletul sa-l piarda în gheena".
Pentru ai feri pe copii de viciile daunatoare ce îi ameninta este necesar de ai familiariza cu învatatura credintei crestine, a trezi interesul de a descoperi Adevarul, de a afla Calea, de a vedea Lumina, de a sorbi din Izvorul vietii vesnice caci spune Mântuitorul: "Lasati copii si nu-i opriti sa vina la mine, ca unora ca acestea este împaratia Cerurilor" (Matei 19, 14).
Numai prin colaborarea strânsa între Biserica, scoala si familie se poate forma omul cu cele mai nobile calitati morale si de folos societatii.
Introducerea predarii religiei în scoala este o necesitate vitala deoarece nu exista alta forma, mijloc, metoda de educatie care sa-l faca pe om sa se sahimbe, sa se refaca, sa creasca în virtuti, cum îl face credinta în Dumnezeu, în Evanghelia de la Matei cap. 16, versetul 26 scrie: "Ce va folosi omului daca va câstiga lumea întreaga, iar sufletul îl va pierde".
În prezent mai exista forte care se opun procesului de schimbare, refacere spre bine a constiintei oamenilor. Aceste forte cu nostalgii ateiste îsi continua activitatea. Spre exemplu, pâna nu demult emisiunile la radio „Moldova” începeau la ora 6.00 dimineata cu rugaciunea "Tatal Nostru". Vocea fermecatoare de copil trezea stima, respect, credinta în Dumnezeu încuraja si chema la fapte bune. Acum aceasta rugaciune e scoasa din emisiune. Nu este clar cui si cu ce încurca acesta rugaciune care ne permitea sa începem ziua cu Dumnezeu.
În ziua de 12 martie între orele 18.00-20.00 o persoana se staruia sa-i convinga pe ascultatori bazându-se pe niste "Scrieri ale lui Moise" precum, ca evenimentele descrise în Biblie nu au avut loc în realitate, nu a existat nici raiul, nici potopul, nici semintiile, nici Hristos, nici moartea, nici Învierea nu au avut loc în realitate.
La auzul acestor aiureli am ramas socati, nu puteam crede celor auzite. Ne întrebam, de unde atâta ura si dispret fata de Hristos, fata de Biblie - Cartea Cartilor, dar si fata de parinti de stramosii nostri, care au trait cu credinta în Iisus Hristos? Un astfel de material difuzat la radiul national nu este altceva decât o ofensa adusa crestinilor, cetateni ai acestei tari. Cui îi trebuie acest lucru?
Nu cumva sunt niste persoane însetate de rafuiala si în neputinta lor toarna atâtea lucruri murdare asupra capetelor bietilor ascultatori?
Reiesind din cele relatate mai sus, am crezut ca e necesar a ne adresa Presedintelui tarii d-lui V. Voronin, Parlamentului si Guvernului R. Moldova sa confirme prin lege:
l. Duminica - zi de odihna si purificare a sufletului asa cum e blagoslovita si sfintita de Dumnezeu, iar ziua de târg sa fie stabilita în una din zilele saptamânii;
2. Sa se reintroduca predarea religiei crestine ca obiect obligator în toate clasele institutiilor de învatamânt preuniversitar, respectându-se astfel dreptul suprem al copiilor la studiere, cunoastere a învataturii crestine, la credinta în Dumnezeu si viata vesnica a sufletului.
3. Sa nu se admita propaganda si activitatea cu caracter anticrestina, care lezeaza sentimentul si demnitatea noastra de oameni religiosi, cetateni cu drepturi egale si depline ai acestei tari.
Noi cetatenii din satul Calmatui semnam:
Urmeaza 150 de iscalituri