Centrul Ortodox de Caritate din Moldova (O.C.C.M.) - de ziua copiilor cu o etapa noua a programului “În gradina copilariei”

 

Duminica, 1 iunie în or. Sângera, mun. Chisinau Centrul Ortodox de Caritate din Moldova (O.C.C.M.) a organizat o noua etapa a programului “În gradina copilariei”, program ce se desfasoara de câtiva ani, caci dupa cum s-a exprimat parintele Pavel Chirilov la deschiderea sarbatorii: “daca un eveniment are loc de doua ori la rând devine o traditie”!

Pentru organizarea sarbatorii s-a colaborat cu primaria din localitate cu cele trei scoli din Sângera, Revaca si Dobrogea. Presedintele Centrului Ortodox de Caritate din Moldova (O.C.C.M.), d-na Silvia Kirillov a salutat copiii si parintii, oaspetii si invitatii prezenti si le-a promis premiile pregatite pentru cîstigatorii concursurilor.

La masa de juriu au fost invitati d-l Ghenadie Iurco, primarul or. Sângera, desigur presedintele Centrului, d-na Silvia Kirillov, preotul paroh Pavel Chirilov, d-l Gheorghe Celac directorul scolii nr. 66 si d-na Valentina Iurco, directoarea scolii nr. 67 din s. Revaca. Cei  care au monitorizat toata activitatea sarbatorii au fost tinerii voluntari ai Centrului, ei fiind autorii si regizorii concursurilor.

Concomitent s-a desfasurat concursul desenului pe asfalt cu tema “Copiii deseneaza pacea”, concursul de capacitate unde copiii au avut posibilitatea sa redea în poezie sau desen genericul sarbatorii “În gradina copilariei”, si concursul echibanelor la care parintii împreuna cu copiii lor au confectionat compozitii de flori vii. Între timp ceilalti copii sau distrat cântând, dansând si participând la diferite jocuri distractive alegându-se cu daruri de sarbatoare.Puteai vedea în ochii celor peste 600 copii prezenti la sarbatoare sclipiri de bucurie si insistenta de a participa la cît mai multe concursuri, or, ce poate fi mai dorit de un copil decât posibilitatea de a se alege cu un premiu sau un dar. Juriul a avut mari batai de cap, caci lor le-a revenit misiunea de a nominaliza lucrarile cele mai reusite.

Respectiv, în vara aceasta la tabara de odihna vor pleca Laurentiu Tarus, câstigatorul premiului I la concursul desenului pe asfalt, Aliona David câstigatoarea concursului de capacitate. La înmânarea diplomelor dânsa plina de emotii ne marturisea ca este orfana de parinti, locuieste cu bunica si doi frati ai ei, si nici odata nu a fost nominalizata pentru locul I, chiar daca a concurat de mai multe ori. Împreuna cu ei la tabara va pleca si Nicoleta Duca, cîstigatoarea premiului I la concursul poeziilor. Toti cei prezenti s-au convins ca se mai nasc poeti, ascultînd poeziile concurentilor, chiar cu mirare. La aceeasi tabara se vor odihni si alti copii activi la concursuri, iar diplomele ce le-au fost înmânate si darurile de care s-au învrednicit le vor avea ca amintire, poate pentru multi ani.

Spre amurgul serii si spre finalul sarbatorii copiii care sunt si elevi s-au adunat în jurul directorilor de scoala, care trebuiau sa aprinda câte un rug în fata corturilor turistice, corturi ce au fost si premii pentru fiecare scoala din partea Centrului Ortodox de Caritate din Moldova (O.C.C.M.).

 

Ecaterina Marandici