Clopotarul terrei
Între 7 si 8 iunie, în „Satul Modovenesc” din comuna Hârtopul Mare situata la o distanta de 29 km de Chisinau , a avut loc primul concurs international al clopotarilor la care au participat reprezentanti din mai multe tari ale lumii.
Evenimentul a fost organizat de
directia „Satul Moldovenesc” în colaborare cu Mitropolia
Chisinaului si întregii Moldove.
Concursul s-a desfasurat în etapa finala pe o singura
sectiune: interpretarea unei compozitii de ritual bisericesc la un
set de clopote, în numar de 12 dupa standardele
clopotnitelor bisericesti ortodoxe.
La concurs au participat 33 de clopotari din 12 tari cu religie ortodoxa. Concurentii au fost repartizati pe echipe câte 6, si fiecare dintre ei a trebuit sa-si arate maiestria separat. În acest scop în a fost construita o clopotnita cu 12 clopote. Concursul a început sâmbata seara dupa ora 8 si a continuat duminica.
Participantii au concurat la trei categorii: "Clopotarul Terrei", "Cea mai buna femeie clopotar" si "Cel mai bun copil clopotar". Trofeul festivalului constituie o statueta în forma de clopotnita.
Pentru concurs si pentru concertul de gala la statiune a fost construit un teatru de vara cu 2,5 mii de locuri, pretul biletelor de intrare variind între 70 si 150 de lei.
La statiunea turistica "Satul moldovenesc", situata la 29 km de Chisinau, a fost deschisa si o scoala internationala de pregatire a clopotarilor.
Potrivit Janei Musat, purtatorul de cuvânt al statiunii, acolo, au fost pregatiti zece locuitori ai Republicii Moldova care au vârsta cuprinsa intre 14 si 60 de ani.
"Lectiile sunt oferite gratis de catre clopotari cu experienta ai Centrului de arta din Arhanghelsk, Federatia Rusa", a spus Jana Musat.
Ea a precizat ca cei mai buni patru elevi vor putea participa la concursul international al clopotarilor "Clopotarul Terrei”.
Cel mai tânar clopotar este Ivan Minin, reprezentantul Rusiei , are 12 ani si vine tocmai din regiunea Arhanghelsk
Vasile Ciolan este cel mai batrân participant la concurs, are 72 de ani si este originar din Capriana. Spune ca a venit la manastire la vârsta de 6 ani si a învatat aceasta meserie de la preotii batrâni. Stie sa bata din 9 clopote.
România s fost reprezentata la concurs de dl Vasile Postolache.
La manifestatie au fost prezenti reprezentanti ai Conducerii de vârf a Republicii MOLDOVA, Presedintiei, Parlamentului si Guvernului, Mitropolitului Chisinaului si Moldovei precum si Corpul Diplomatic si a reprezentantilor straine ce dat o adânca semnificatie acestui eveniment de importanta internationala.