Un început cu Dumnezeu – un sfârsit cu succes, or, succesele testului de evaluare la educatia moral-spirituala, la gimnaziul nr. 66 din or. Sângera
La 1 septembrie 2002, în or. Sângera s-a dat în exploatare blocul A al gimnaziului nr. 66, construit de primaria mun. Chisinau, iar elevii claselor I-IV au intrat în clase noi cu binecuvântare cereasca. Caci, la initiativa d-nei Maria Sârbu, director adjunct la clasele primare, deschiderea sarbatorii s-a început cu sfintirea scolii, iar dupa rugaciunea la început de an scolar si dupa cuvântarile si felicitarile ce au urmat, oaspetii prezenti, presedintele tarii d-l V. Voronin si primarul general al mun. Chisinau S. Urechean au taiat panglica rosie, iar elevi si-au vazut bucurosi clasele.
Si daca începutul a fost cu Dumnezeu lucrurile au sporit pe tot parcursul anului.
Tot cu straduinta d-nei Sârbu si cu ajutorul parintelui paroh Pavel Chirilov s-a amenajat o clasa pentru lectiile de religie, si mi s-a propus mie sa preiau lectiile de educatie moral-spirituala la clasele a IV-a.
Mult asteptata ora de religie!
Principala problema cu care m-am înfruntat chiar de la primele ore au fost elevii ai caror parinti ori sunt adepti ai unei secte, ori cel putin au simpatie fata de ele. Nu pot zice ca ei sunt copii sectanti, fiindca a fost botezati în Biserica Ortodoxa si doar aderarea ulterioara a parintilor la unele secte au facut din ei niste “ciori albe” în mijlocul celorlalti copii, caci astfel se prezentau la primele ore. Daca ma adresam cu o întrebare unora din ei (eu nestiindu-i înca), clasa exploda în strigate: “el e sectant”, “ea este iehovista”.., iar la orice raspuns ori fapta a lor se gaseau replici din partea colegilor. Aici au urmat lectia despre dragostea crestina, iubirea fata de aproapele (Parabola Samarineanului Milostiv), si faptele ortodocsilor ca exemple “de urmat”. Astfel gasind prin aceasta o cale spre inima fiecaruia din ei. Si replicile au încetat, iar noi ne-am facut prieteni.
Spre sfârsitul primului trimestru, cea mai asteptata era ora de religie, indiferent de faptul ca faceam teste la fiecare ora, iar la insistenta elevilor prelungeam lectiile dupa ore.
În lipsa manualelor de religie, noi am reusit la aceste ore, sa facem un studiu mai complex al temelor din programul de învatamânt, al studiului Vechiului si Noului Testament, al învataturii Bisericii în raport cu viata crestinului. Iar pentru asimilarea mai usor a celor predate elevii scriau teste foarte des, se pregateau cu compuneri si poezii la diferite teme si chiar cu rugaciuni proprii…
La 26 mai a.c. elevii claselor a IV-a au sustinut testul de evaluare la educatia moral spirituala, înaintat de Departamentul Educatiei Tineret si Sport si Centrul E.M.S. De succesele lor primii s-au bucurat profesorii – diriginti. Din cei 105 elevi ai claselor a IV-a ai gimnaziului nr. 66, or. Sângera, mun. Chisinau au scris testul 96 elevi, dintre care: nivel înalt – 50 elevi, nivel ridicat – 22 elevi, 18 elevi – nivel mediu si 6 elevi – nivel scazut. Majoritatea din cei cu nivel înalt au acumulat între 40-78 de puncte (conform cerintelor testului: nivel înalt de la 31 de puncte în sus).
Cunostinte au acumulat, sa-i ajute Domnul sa traiasca viata lor crestina conform acestor cunostinte, iar profesorilor claselor a IV-a, d-lui Tudor Cojocaru, d-nei Aliona Russu, d-rei Gabriela Sârbu si cu toata recunostinta d-nei Maria Sârbu le multumesc din suflet pentru colaborare si pentru sustinere, iar Bunul Dumnezeu sa-i învredniceasca numai cu copii cuminti.
Ecaterina Marandici,licentiata în teologie