ÎN BLANA DE OAIE

 

"Noii prooroci" dau târcoale Chisinaului

Planurile sectei totalitare a lui Vissarion din Siberia se refera si la Moldova

 

Acum o luna, în cadrul unei mese rotunde a confesiunilor religioase,  la Chisinau a sosit Vissarion, noul "mesia" din Siberia. Aflându-se  pentru a treia oara la noi, acesta încearca sa-si faca noi adepti, sustinând sus si tare ca el este Hristos si ca nimeni nu a cunoscut taina dintre Tata si Fiu în afara de el. Vissarion a promis ca se va întoarce la Chisinau cât de curând,  având, de altfel, si toata sustinerea Mitropoliei Moldovei (sic!).

     Pâna a constientiza faptul ca este "fiul Domnului", Vissarion a fost  militianul Serghei Topor din Minusinsk. Dupa cum afirma mass media, "desteptarea"  lui Serioja a avut loc dupa ce acesta a vazut un film despre Iisus. Astazi, imperiul  lui Vissarion de lânga padurea Saian din Krasnoiarsk se întinde pe câteva zeci  de hectare, iar peste 10 mii de persoane îl slujesc fara cârtire. Toti acestia  si-au vândut apartamentele din Moscova, Sankt Petersburg, transferând banii pe  contul sectei, doar pentru a fi mai aproape de "învatatorul lor". Vissarionienii  sunt vegetarieni, nu consuma lapte, oua si cred în natura-mama. Aceleasi reguli drastice sunt valabile pentru gravide si pentru copii. Femeile nasc într-un butoi cu apa, iar copiilor nu li se permit vaccinurile si  medicamentele. Adeptii lui Vissarion lucreaza pamântul cu metode patriarhale,  nerecunoscând viata moderna. Teologia grupului reprezinta o combinatie dintre  culinarie (mâncaruri permise si nepermise) si ideea ca omul, pâna a cunoaste  Calea catre Domnul, trebuie sa "treaca prin viata", ceea ce serveste drept argument suprem pentru viata mai putin  evlavioasa a lui Vissarion, care are voie sa manânce de toate si sa faca ce-i  trasneste prin cap. De asemenea, ei cred ca Noul Testament s-a învechit si ca  a venit vremea sa se scrie altul, mai nou. Aceste învataturi sunt trecute în  "Evanghelia dupa Vadim", scrisa de prietenul lui Vissarion. Toate acestea nu  dovedesc decât ca "biserica" lui Vissarion este o secta totalitara, foarte  periculoasa.

    Ultima vizita la Chisinau a lui Vissarion a fost organizata în una din  salile ULIM-ului. Înconjurat de admiratoare, Vissarion s-a simtit, într-adevar,   ca o "fiinta predeterminata", asa cum îi place sa i se spuna. Pâna la aceasta  întâlnire "istorica", adeptii lui Vissarion din Moldova se multumeau doar cu  ascultatul casetelor cu “predicile” acestuia la o scoala de muzica din capitala.

      Pentru a face jocul acestui "Hristos", fanii de la Chisinau au  tradus în româneste si au editat în 4000 de exemplare brosura "O mica farâma  din cuvântul lui Vissarion cel trimis de Tatal nostru ceresc întru învestirea  ultimului sau Testament". Partea tragica a povestii este faptul ca la o masa  cu Vissarion s-au asezat si reprezentantii Bisericii Ortodoxe din Moldova, care, la  solicitarea noastra de a comenta acest fapt, s-au aratat extrem de  nemultumiti. Oare au uitat ca Vissarion este capul sectei  "Biserica ultimului testament" sau "Societatea credintei unite" creata  în 1991, calificata drept secta totalitara? Ca învatatura lui adevarata  se bazeaza pe cosmologie, crestinism si yoga? Si ca Vissarion se declara  "Hristos la a doua venire"?

    Dupa ce ne-am vazut scapati de coreeanul Moon, iata ca ne paste pericolul de a cadea în  cursa lui Vissarion. Nu degeaba a promis "mesia" ca-i va primi la el pe  fiecare, ca-i va învata pe moldoveni sa lucreze, caci "ceapa, varza si  morcov se gaseste pentru toata lumea"...

Rodica Trofimov, TIMPUL