A răposat întru Domnul Mitropolitul Antonie de Suroj

Pe data de 4 august 2003, la ora 15 și 45 de minute, la vârsta de 90 de ani a trecut la cele veșnice ÎPS Antonie, întemeietorului episcopiei ortodoxe de Suroj. Mitropolitul Antonie a slujit în cadrul eparhie Bisericii Ortodoxe Ruse din Marea Britanie mai mult de cincizeci de ani, câștigând dragostea și stima profundă a mii de oameni pentru omenia, adevărată și neobosita mărturisire a Evangheliei.

Mitropolitul Antonie (în lume Andrei Borisovici Bloom) s-a născut în Elveția, la 19 iunie 1914, într-o familie de funcționari al serviciului diplomatic rus. După revoluția bolșevică din 1917, familia viitorului mitropolit a emigrat. Adolescența sa, părintele Antonie, a petrecut-o în Franța, unde a absolvit facultățile de biologie și medicină din Sorbona.

Pe data de 16 aprilie 1943, a primit călugăria. În timpul ocupației fasciste, părintele Antonie a activat ca medic în rezistența antifascistă franceză.

La 27 octombrie 1948, călugărul Antonie este hirotonit ca ierodiacon, iar la 14 noiembrie ca ieromonah. În 1950 este numit paroh la biserica „Sf. Apostol Filip și cuv. Serghie de Radonej" din Londra. La 16 decembrie 1950 părintele Antonie este numit paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului" din Londra. În ianuarie 1953 este ridicat la rangul de egumen, iar în 1956 devine arhimandrit.

Pe data de 30 noiembrie 1957 este hirotonit ca episcop de Serghievsk, vicar al Exarhatului Bisericii Ortodoxe Ruse pentru Europa de Est.

În octombrie 1962, PS Antonie este numit în fruntea noii eparhie ortodoxe de Suroj din Marea Britanie, fiind ridicat la rangul de arhiepiscop. În 1966 este ridicat la rangul de mitropolit.

Prin hotărârea Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse din 30 iulie 2003 este pensionat și eliberat din funcția de conducător al eparhiei de Suroj.

Mitropolitul Antonie este bine cunoscut nu numai în Marea Britanie, ci și în lumea întreagă, ca un păstor și predicator ilustru. De asemenea, este pe larg cunoscută activitatea sa literară, promovată în limbile rusă și engleză, cu un conținut bogat și spirit profund în domeniul credinței creștin-ortodoxe. Cărțile mitropolitului Antonie au fost editate în diferite limbi și sunt cunoscute în lumea întreagă.

ÎPS Antonie a fost o personalitate eminentă, cu merite deosebite pentru activitatea fructuoasă și plină de har. Contribuția enormă pe care a depus-o și grija neobosită privitoare la organizarea vieții bisericești dintr-o parohie mică din Anglia este apreciată la cel mai înalt nivel și poate fi comparată cu un grăunte de muștar din care a crescut și s-a dezvoltat eparhia ortodoxă în Marea Britanie.

ÎPS Antonie a lăsat o urmă vie și plină de lumină în istoria contemporană a Bisericii Ortodoxe, fiind un exemplu demn de urmat pentru toți cei ce se nevoiesc întru dobândirea virtuților creștine.

Slujba de înmormântare a ÎPS Antonie a fost oficiată de un sobor de ierarhi în frunte cu ÎPS Filaret de Minsk și Slutsk, pe data de 13 august curent, la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Londra.

La ceremonie au fost prezenți: Reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse, Ecumenice, și a celei Sârbe; Rowan Williams, Arghiepiscop de Canterbury cu alți reprezentanți ai Bisericii Anglicane; episcopi ai Bisericilor Vechi Orientale: Armeană, Siriană și Malabară; Secretarul General al Uniunii Lutherane din Marea Britanie; A. Belopopsky, Secretarul Executiv al Conciliului Mondial al Bisericilor în Europa; reprezentanți ai familiei regale; diplomați ruși: T. Mamatzashvili, ambasadorul Gruziei la Londra; Ye. Bogomazov, șeful misiunii diplomatice a Belorusiei la Londra; reprezentanți ai diferitor congregații și numeroși fii spirituali ai răposatului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și veșnica lui pomenire!.