Stimată redacție,

Mă numesc Malancus Elena și sunt voluntară într-o comunitate ( în Franța ) care se ocupă de persoane cu un handicap fizic și mental și care se numește Arche; cu ceva timp în urma s-a născut dorința de a fonda o astfel de asociație în țara d-stră, insa pentru aceasta am nevoie de sprijinul dvoastră pentru a promova mai întâi această idee, deci vă scriu cu speranța că o să mă ajutați, atașez un documnet care explica un pic rădăcinile acestei asociații și altul care să explice concret despre ce implică! Sper să primesc un răspuns din partea d-voastră!
Vă mulțumesc, Elena
.

" Sosit-a înaintea feței mele sfârșitul a tot omul, căci s-a umplut pământul de nedreptățile lor și iată eu îi voi pierde de pe pământ! Însă tu, fă-ți o corabie de lemn " (Geneza ) iată mesajul lui Dumnezeu către Noe!

În 1964, undeva aproape de Paris, Jean Vanier un canadian și fost ofițer de marină și doctor în filozofie, simte în el același apel ca și Noe! Jean Vanier se ambarchează într-o aventură, însă care da aceleași roade ca și cea a lui Noe, salvează umanitatea de o sărăcie spirituală, o salvează creând o comunitate care primește persoane cu un handicap fizic și mental și pentru a da și mai mult sens acestui gest numește această primă comunitate, situată aproape de Paris ARCHE ( ARCA)! Arca lui Noe, construita în urma ordinului lui D-zeu este barca de mântuire, și reprezintă poate prima alianță între D-zeu și umanitate! Deci Jean se ambarchează în această aventură împreună cu Philippe și Raphael, primele persoane primite la Arche, persoane care au trăit multe decepții, suferințe abandon, deci se angajează să trăiască împreună; prin prisma acestei vieți cotidiene trăite împreună o alianță se înfiripează între ei! Acest mic grăunte pe care o reprezintă această comunitate în 1964, formată de 3 persoane, astăzi la 39 de ani de viață, are ca rod peste 120 de comunități, pe cele 5 continente ale lumii, 120 de comunități diferite prin cultura și tradiția fiecărei țări însă toate împărtășesc aceeași misiune: persoana cu un handicapat este cea care dă viață fiecărei comunități pentru că în jurul ei se învârtesc toate proiectele, toate eforturile! ceea ce a împins Jean Vanier spre această misiune a fost dorința lui de a oferi acestor persoane respinse de societate ideea de familie, un loc care să le aparțină, unde să se poată dezvolta în toata ființa lor. Astăzi exista în lume peste 4000 de persoane cu handicap și peste 4000 de persoane ( numiți asistenți ) care s-au angajat la acest drum împreună cu ele! Acesta este principiul fondator: o viață simplă, cotidiană, însă împreună, o viață unde încercăm să fim mai atenți unul față de celălalt, să ne respectăm, să ne amuzăm, să ne rugăm împreună. Cu ajutorul acestei vieți cotidieni putem descoperi în persoana cu un handicap multă suferință provocată de abandonul societății, unde accentul este pus intr-atâta pe eficacitate, încât nu mai avem timp să observăm aceste persoane sărace poate din punct de vedere intelectual însă o adevărată sursă de frumusețe, simplicitate, sinceritate, de delicatețe a sufletelor lor însetate nu de interese materiale , de un loc superior în societate ci de dragoste, tandrețe , un mic zâmbet, o mână întinsă spre ele.
" Și această sămânță a căzut pe pământ bun și înălțându-se și crescând, au dat roade și au adus una 30, alta 60 și alta 100" ( Marcu 2,8 ) Această sămânță a ajuns și în inimile noastre a câtorva români care împărtășesc această viață aici, în pământul mamă al Arche-lui, însă această sămânță încearcă să se răspândească și să se nască și pe pământ natal numai că are nevoie de un sol roditor și de aceasta suntem capabili fiecare dintre noi.

În mai a avut loc la Trosly, locul de fondare a primei comunități "Arche " o reuniune care aduna toți asistenții care doresc să muncească pentru ca această sămânță să dea roade. Fiecare dintre noi era destul de emoționat să împărtășească experiența pe care o avea la " Arche " și ceea ce a putut descoperi asupra naturii umane și asupra lui însuși de când se află în comunitate. Cred că fiecare dintre noi am fost uimiți cum persoanele cu un handicap sunt aici centrul comunității și cât pot fi de datatoare de viață, o viață adevărată, unde fiecare e acceptat cu limitele sale și cu istoria lui și unde putem observa atât de bine valorile umane: accentul este pus pe relație, pe prietenie, pe partaj, nu pe eficacitate, aici fiecare devine vulnerabil și renunțăm la măștile pe care le purtăm în permanență când suntem angrenați doar în această cursa de a avea mereu mai mult și unde punem accentul mai puțin pe a fi .

Am vorbit mult de dificultățile pe care am putea să le întâlnim în dorința noastră de a pune bazele unui proiect asemănător cu cel al lui Jean Vanier: mentalitate societății române asupra persoanei cu un handicap ( însă și în Franța în ciuda prezenței a peste 20 de comunități Arche mai există priviri destul de respingătoare) , partea materială ( însă Jean Vanier care a fost cu noi în timpul celor 2 zile de întâlnire ne-a precizat foarte clar că griji materiale Arche-ul a avut mereu însă a reușit să se descurce cum este un proiect a lui D-zeu ) și multe alte întrebări, însă dorința și o anumită speranță erau mai puternice decât toate aceste îndoieli. Cred că fiecare dintre noi e conștient cătă nevoie avem de mici semne care să fie o dovadă că în această societate în care trăim în prezent dragostea, pacea și comunitatea pot fi posibile și cred că primul pas ar fi să arătăm celor mai slabi decât noi că avem nevoie de ei, căci mesajul Bibliei se adresează și Bisericii Ortodoxe și fiecărui creștin: Iisus a venit pentru cei mici!

Apelul meu și al romanilor care sunt la Arche este ca fiecare din cei care citesc acest articol să încerce să răspundă acestui apel într-o maniera simplă , vorbind în jurul lui de acest proiect și ascultând reacția celor din jur, căci avem nevoie de voi, de fiecare!
Pentru mai multe informații contacta-ți: mala_elena@yahoo.com