CURIERUL ORTODOX

nr. 9, septembrie,  2003

ÎNAPOI


HARTA

Începutul anului bisericesc

Începutul indictionului. Indictionul (latin: Indicto) este o perioadă de 15 ani, anul  întâi al căruia se numește indictionul întâi și așa mai departe și ceilalți până la al 15-lea, după ordinea lor. Terminându-se astfel șirul celor 15 anii începe iarăși un nou șir, la care asemenea primul an se numește indictionul întâi până la al 15-lea, după care iarăși începe un alt șir nou. Indictionul își are numele de la tributurile extraordinare, destinate pentru plata soldaților (acest fel de tributuri se numeau indictiones).  (știre integrală)

Bucură-te Cinstita Cruce, păzitoare a creștinilor (Prot. Ioan Lisnic)

Unul din cele dintâi simboluri ale crestinismului este Crucea, cea sfintita de sângele Mântuitorului. Înca în perioada Vechiului Testament a fost preînchipuita Sf. Cruce prin semnele dumnezeiesti. Spre exemplu la iesirea  evreilor din Egipt, Moise cu toiagul desparte marea  si alesii Domnului trec prin apa ca pe uscat, scapând de urmarirea egiptenilor; cu toiagul în pustie el scoate minunat apa din stânca poporului însetat (Iesire 14, 15-18; 17,1-7).. (știre integrală)

190 de ani de  la înființarea Mitropoliei Chișinăului și Hotinului(Nicolae Fuștei)

OÎn urma încheieri Păcii de la București, în situația când trupele rusești urmau a se retrage peste apele Prutului, devenit graniță naturală cu Rusia, dar și «râu blestemat», teritoriul dintre  Prut și  Nistru, a rămas în afara granițelor Mitropoliei Moldovei. Acest  lucru a creat mari dificultăți pentru  desfășurarea normală a activității parohiilor din zonă.  (știre integrală).

Ministerul Educației lui Moon în Republica «intersectaților»

În timp ce liderii politici de la Chișinău conferențiază la întruniri mooniste, victimele acestei secte se tratează la Spitalul de Psihiatrie.

Sâmbăta, 23 august, în incinta Hotelului de lux "Dedeman", la etajul doi, s–a desfășurat Conferința Internațională cu titlul "Guvernarea globală la răscruce: abordări inovatoare pentru stabilirea păcii într–o societate în tranziție". Printre invitații de onoare — lectori universitari, lideri politici, foști ambasadori, ziariști, epigramiști, dar și Kwak Chon Hwan, președintele Federației Internaționale pentru Pace în Lume (FIIPL), care a prezentat scrisoarea de salut, convenita cu fondatorul și sponsorul organizației vizate, Moon Sun Mying și soția acestuia, Hak ja Han Moon, cunoscuți în lume ca inițiatorii mișcarii mooniste.  (știre integrală)

„Copiii lui Dumnezeu” sau „Familia dragostei”

Acest articol se dorește a fi o avertizare cu privire la o sect[ răspândită în lumea întreagă, și cunoscută sub numele de "Copiii lui Dumnezeu" sau "Familia Dragostei" (de asemenea, ca "Familia Cerului" - o explicație pentru numeroasele denumiri este încercarea de mascare).(știre integrală)

Despre Dragoste (Mitropolitul Antonie de Suroj)

În numele Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh

În Evanghelia de azi am auzit niște cuvinte atât de simple și atât de  clare: “Cine Mă iubește, acela îndeplinește poruncile Mele…” În viața noastră obișnuită, este evident faptul că atunci când iubim pe cineva, depunem efort sau cel puțin ar trebui să depunem efort și să ne îngrijim de persoana iubită, ne străduim să ținem cont de gusturile ei, să aflăm mai exact ce îi place sau ce nu-i este pe plac. Cât este de bine când dragostea este vie și facem tot posibilul ca să nu indispunem persoana la care ținem cu adevărat.(știre integrală)

Sfințirea bisericii cu hramul

„Nașterea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Recea

Duminică, 7 septembrie 2003, de la ora 900, va avea loc slujba de sfințire a Bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” de la Mânăstirea Recea – județul Mureș, Arhiepiscopia de Alba Iulia. Slujba va fi oficiată de Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de Prea Fericitul Petros al VII-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și a toată Africa, de Î.P.S. Andrei Arhiepiscop al Alba Iuliei, împreună cu un sobor de mitropoliți, arhiepiscopi și episcopi.(știre integrală)

Noutăți

 Comoara de șla Căușeni; 31 Augus;  Sângera are o școală nouăt; Staniștii au incendiat încă o biserică ortodoxă. (știre integrală)