„Copiii lui Dumnezeu” sau „Familia dragostei”

Acest articol se doreste a fi o avertizare cu privire la o sect[ raspândita în lumea întreaga, si cunoscuta sub numele de “Copiii lui Dumnezeu” sau “Familia Dragostei” (de asemenea, ca “Familia Cerului” – o explicatie pentru numeroasele denumiri este încercarea de mascare). Dându-se drept veritabili misionari crestini, Copiii lui Dumnezeu ademenesc persoane credule, lucratori din clasa de mijloc si mai ales tineri cu o oarecare instruire crestina, convingându-i sa li se alature. Au reusit sa-si asigure sprijin, protectie si asistenta juridica din partea unor oameni de afaceri, ofiteri de armata, avocati si chiar politicieni. Aceste relatii, însa, nu i-au ferit de scandalurile demascate în presa si de urmarire penala atât în America, cat si în alte tari occidentale. Conflictele cu legea l-au determinat pe liderul sectei sa dea ordin de parasire a Statelor Unite pe motiv ca acestea urmau sa fie judecate de Dumnezeu printr-un cataclism natural. De la data emiterii profetiei si pana în zilele noastre dezastrul nu s-a produs, producându-se în schimb raspândirea “Copiilor lui Dumnezeu” în întreaga lume, secta ajungând astfel sa fie prezenta si în blocul tarilor fost comuniste, unde beneficiaza de o larga libertate de miscare, aparent aceste tari devenind un adevarat refugiu al grupului.

Zelul religios suplineste numarul lor restrâns, aproximativ 15.000 – 20.000 pe tot globul. “Copiii lui Dumnezeu” au o structura piramidala de înalta organizare bazata pe o supunere neconditionata fata de fondatorul si “profetul” lor, David Berg (cunoscut ca “Moise” David, “Mo”, “Taticul” sau “Bunicul”!). Toate acestea, împreuna cu doctrinele lor secrete, practicile sexuale si tehnicile amagitoare de a câstiga adepti, mascate sub o fatada pseudo-crestina, fac din ei o amenintare extrem de distructiva la adresa individului si a familiei. Articolul din revista Newsweek din 13 septembrie 1993, intitulat “Abuzul Sexual si Copiii lui Dumnezeu”, indica efectele nocive asupra comunitatilor în care se adapostesc. Aparitia lui a fost prilejuita de scandalul pe care grupul l-a provocat în Argentina:

„Dintre toate exporturile din Statele Unite, sectele religioase sunt probabil cele mai nedorite. Poate cel mai bine-cunoscut dintre toate este secta “Copiilor lui Dumnezeu”, care ti-a câstigat în anii ‘70 peste 12.000 de membrii din 70 de tari, folosind sexul liber. Sustinatori ai campaniilor anti-sectare, cat si unii fosti membrii au afirmat ca acest grup înfiintat în California în anul 1968, îsi initiaza sexual copiii de la vârsta de 12 ani si ca îi exploateaza pentru a face bani si a câstiga recruti. Membrii grupului spun însa ca reclamatiile si cercetarile la care sunt supusi reprezinta o Noua Inchizitie, iar autoritatile australiene, spaniole si franceze nu au reusit în ultimii ani sa aduca acuzarea lor. China si Egiptul au ales pur si simplu sa alunge secta din tarile lor. Acum este rândul Argentinei sa ia masuri. Dupa o investigatie de 3 ani, politia a efectuat un raid la 10 adrese din Buenos Aires si din jur, de unde au ridicat 265 de persoane printre care 137 de copii si adolescenti, cu toti facând parte din secta “Copiilor lui Dumnezeu”, numita “Familia”. 16 adulti erau acuzati de rapire, escrocherie, corupere de minori si de violarea drepturilor copilului. Copiii au fost internati în institutii specializat pentru a fi supusi unor analize psihiatrice.

Autoritatile afirma ca au gasit o multime de dovezi noi, inclusiv CD-uri si casete video pornografice, una dintre acestea aratând un tata ce întretine relatii sexuale cu fiica lui. Sursele mai sustin ca fosti membrii împreuna cu familiile lor sunt gata sa depuna marturie împotriva celor retinuti. Problema a fost cu identificarea celor retinuti, care s-a dovedit a fi un cosmar pentru autoritati. O oficialitate a afirmat ca unii dintre copiii retinuti traiesc într-un fel de meditatie continua. Autoritatile argentiniene cred ca aproape jumatate din cei retinuti provin din Statele Unite, iar altii provin din Irlanda, Marea Britanie, Brazilia, Grecia, Spania, Uruguay si Peru. Cel putin câtiva copii proveneau din Argentina, însa erau copii fara parinti. Investigatia a fost motivata de plângerea unui cetatean american împotriva retinerii de catre grup a celor patru copii ai sai dupa ce sotia a parasit grupul si a murit.

“Suntem pur si simplu un camin (o familie)” a declarat anul trecut un membru al grupului unui ziar argentinian. “Hristos ne iarta toate pacatele noastre si ne cunoaste inimile.”

Originea “Copiilor lui Dumnezeu”

Fondatorul lor, David Berg, nascut în California în 1919, a fost crescut într-un mediu penticostal, atât bunicul cât si mama lui fiind predicatori ambulanti. A învatat din copilarie concepte neoprotestante standard, cum ar fi “importanta slujirii lui Dumnezeu”. Din nefericire, Berg a avut o copilarie cu probleme: a fost molestat sexual de catre adulti de ambele sexe. A avut un contact sexual incestuos cu o verisoara la vârsta de sapte ani, iar ca adolescent era obsedat de sex – toate acestea în ciuda educatiei morale deosebit de stricta pe care o primea în familie. Mare parte din copilaria lui Berg a fost petrecuta, de asemenea, într-o lume a închipuirii: era animat de o intensa dorinta de “a fi cineva” si, asemenea mamei si bunicului lui, a crescut cu convingerea ca a fost destinat a fi un mare om al lui Dumnezeu. De la început însa visul lui a fost inseparabil întretesut cu deviatii sexuale si cu pofta de putere.

In 1944, Berg s-a casatorit si a avut patru copii, fiecare din ei având sa joace mai târziu un rol important în fondarea “Copiilor lui Dumnezeu”. Spre sfârsitul anilor 1940, Berg a fost numit pastor al unei adunari neoprotestante, unde a lucrat vreme de doi ani. Berg pretinde ca a fost îndepartat din functie pe nedrept, din pricina predicilor lui pline de putere si a metodelor lui interactive. Unii membri ai familiei sale afirma însa ca adevarata cauza a fost legatura adulterina cu o membra a adunarii. Oricare au fost motivele, Berg a afirmat ulterior ca întreaga afacere “m-a înfuriat, amarât si scârbit de fatarnicia întregului sistem bisericesc în asa masura ca aproape am devenit un comunist”.

De-a lungul anilor 1950, Berg s-a aflat în cautarea bisericii perfecte, vizitând în acest scop chiar cultele spiritiste care comunicau cu spiritele. Parea sa-si fi gasit o vreme locul potrivit la “Clinica Sufletului”, o miscare radicala fondata de Fred Jordan, un misionar baptist. Acolo Berg si-a format zelul pentru marturisiri personale, o practica specifica “Copiilor lui Dumnezeu” pana în zilele noastre. Berg a petrecut apoi câtiva ani promovând programul evanghelistic al lui Jordan prin intermediul statiilor de televiziune din America.

În ciuda “slujirii lui Dumnezeu” si fiind departe de sotie în timpul calatoriilor sale, Berg vizita prostituate si se implica în legaturi adultere. Tot atunci el a început sa-si molesteze sexual cea mai tânara fiica, Faithy, ca de la vârsta de doisprezece ani sa-si vaca din ea un partener sexual.

Spre sfârsitul anilor 1960, Berg îi „slujea lui Dumnezeu” aducându-si copiii la adunarile de evanghelizare si condamnându-i aspru pe cei care nu faceau la fel. Marturisirea credintei era porunca de baza, a conchis Berg, de aceea Dumnezeu îi va trece cu vederea chiar actele de curvie, adulter, incest, judecata la adresa altora si implicarea în astrologie si spiritism, atâta vreme cât ramânea ascultator în „a marturisi”.

În 1968 s-a mutat împreuna cu familia în Huntington Beach, California, si a început sa marturiseasca printre hippie. Copiii lui adolescenti au convertit pe multi, aducându-i apoi la o cofetarie unde-l ascultau pe Berg predicând pe un ton violent împotriva cultelor si a institutiilor religioase. Tinerii hippie erau bine tratati si ajutati sa scape de droguri, iar apoi îndoctrinati cu crestinism “Berg-ian”.

Fugind din fata legilor din California, “Copiii lui Dumnezeu” au plecat la drum în convoaie de nomazi, oprindu-se în cele din urma la o ferma lânga Thurber, Texas, în 1970, unde au crescut în numar si de unde au început sa trimita grupuri spre alte asezari, cu scopul de a stabili comunitati si a câstiga alti convertiti si ucenici.

Interpretând Scripturile într-un stil de severa condamnare a altora, Berg sustinea ca bisericile existente se faceau vinovate de neascultare, de compromisuri materialiste, si ca apartineau Babilonului, curva cea mare din cartea Apocalipsei. Fiecare trebuia sa-si “urasca” si sa-si paraseasca familia, de vreme ce doar “Copiii lui Dumnezeu” slujeau pe Dumnezeu si erau adevarata “Familie”. În primii ani ai decadei 1970, tineri si tinere îsi paraseau serviciul cu sutele, renuntau la educatie si familie ca sa se alature “Copiilor lui Dumnezeu”, atât în Statele Unite si Canada, cat si în Londra (Anglia) si alte orase mari ale Europei, Australiei si Americiu Latine, odata cu raspândirea lor peste hotare în acei ani.

Înca din 1969 Berg si-a abandonat sotia si a început o viata de adulter cu o tânara ucenica, de curând convertita, pe nume Karen Zerby (sub noul nume de “Maria”). Berg pretindea în mod profetic ca Maria era “noua biserica”, tânara, pe care Dumnezeu o ridica, si ca sotia si mama copiilor lui reprezenta “vechea biserica” pe care Dumnezeu o abandona pentru ca era “depasita”, deoarece Dumnezeu facea “ceva nou”. Acesta a fost începutul obiceiului lui Berg de a-l lua martor pe Dumnezeu la pacatele lui, în loc sa se pocaiasca de ele. Prin exprimari “profetice”, el se proclama cu aroganta “profetul lui Dumnezeu pentru vremurile din urma”, facând cunoscut “Cuvântul lui Dumnezeu pentru astazi” prin scoaterea din context a unor versete si exemple din Scripturi, în încercarea lui de a-si justifica noile doctrine. Ca urmare a exemplului sau personal si a îndemnurilor lui deschise, promiscuitatea sexuala era în floare printre conducatorii “Copiilor lui Dumnezeu”.

Usa spre ocultism a fost deschisa larg atunci când Berg a primit un “ajutor spiritual”, si anume un tigan din evul mediu, Abrahim, pe care, sustinea Berg, Dumnezeu îl trimisese ca sa-i fie înger pazitor sau calauzitor spiritual.

Cu pacatele sexuale “sfintite” de acum si cu puteri oculte care sa-l calauzeasca, Berg a îndrumat “Copiii lui Dumnezeu” sa se extinda în toata lumea, mai întâi în Europa în 1971, pentru ca mai târziu sa atinga fiecare continent la mijlocul anilor 1970. De fapt zelul misionar nu a constituit singura motivatie din spatele efortului de extindere mondiala, existând în plus si nevoia lui Berg de a scapa atât de hartuiala parintilor înfuriati ai caror copii fusesera convertiti, cât si de cea a autoritatilor din unele orase si state.

“Copiii lui Dumnezeu” intre anii 1970 si 1980

În 1973, stabilit la Londra, Berg a poruncit adeptilor sai sa înceteze a mai pune accentul pe marturisirea personala si sa se concentreze pe distribuirea mesajelor lui scrise si sa solicite donatii pentru propria lor finantare. Pozitia lui politica (anti-americana, anti-israeliana, pro-araba) si poemele lui cu nota explicit sexuala au stârnit mânia publicului si a presei, iar îndraznetele lui profetii false privind distrugerea Americii odata cu aparitia cometei Kahoutek au provocat confuzie în rândurile “Copiilor lui Dumnezeu” din toata lumea.

In 1976 Berg a aruncat bomba care avea sa pulverizeze odata pentru totdeauna orice iluzie a “Copiilor lui Dumnezeu” de a fi o grupare crestina, facându-i aberanti si inacceptabili atât în ochii crestinilor, cât si în fata societatii, în general. Dupa un an sau doi de experiment personal într-o noua “lucrare” împreuna cu consoarta “Maria”, Berg a cerut tuturor femeilor membre sa înceapa “pescuitul prin flirt”, care însemna acordarea de favoruri sexuale atât pentru câstigarea de noi membri, cat si pentru obtinerea bunavointei functionarilor guvernamentali si a factorilor de putere din diferite tari. În epistolele sale, foarte explicite din punct de vedere sexual, Berg pretindea ca Dumnezeu a sfintit de acum adulterul si curvia (!!) cu conditia sa fie “savârsite în dragoste” si “pentru slava lui Dumnezeu”. Un „frate de credinta” dezamagit de familia lui putea gasi consolare (sexuala) în Familia lui Berg, totul savârsindu-se desigur din „dorinta de ajutorare si din dragoste de aproapele”. Berg îsi instruia adeptii cum sa procedeze cu „pescuitul prin flirt” si cum sa ceara cadouri banesti. Curând zeci de membre ale “Copiilor lui Dumnezeu” au devenit în mod fatis prostituate, ducând la infectarea a sute de oameni cu boli venerice. Începând cu aceasta revolutie a „agatamentului”, “Copiii lui Dumnezeu” au început sa-si spuna “Familia Dragostei”.

Amestecând imoralitatea lui sexuala cu ocultismul, Berg pretindea ca întretine relatii cu un întreg panteon de zeite pagâne, inclusiv Afrodita, Diana, zeita Atlantidei, Mocumba (aceasta nu este o zeitate, ci reprezinta numele unui cult afro-brazilian). Fascinatia lui oculta l-a condus pe Berg la promovarea spiritismului, consultarea de medii spiritiste, astrologie si necromantie. El le-a scris adeptilor sai asigurându-i ca toti au “ajutoare spirituale” si-i îndemna sa afle cine sunt aceste ajutoare spirituale, sa le cunoasca.

Originalitatea lui Berg nu s-a oprit aici. în timp ce continua sa proclame mântuirea prin credinta în Iisus Hristos, el a început sa nege dumnezeirea lui Hristos. Interpretând în mod eronat versetul din Luca 1:28, Berg pretindea ca Iisus nu a fost Fiul lui Dumnezeu nascut în mod divin, ci urmarea coborârii peste Maria a Arhanghelului Gavriil si a împreunarii acestuia cu ea (!!).

Spre finele anilor 1970, în timp ce presa din lumea întreaga îi prezenta pe “Copiii lui Dumnezeu” într-o lumina negativa din pricina agatatului religios stradal, Berg si-a instruit adeptii sa declare publicului ca gruparea “Copiilor lui Dumnezeu” s-a destramat. Ei s-au retras în clandestinitate, au devenit înca si mai secreti, mai înselatori în metodele lor, cel putin în America de Nord. Ei nu au disparut însa. Sub orice nume s-ar ascunde acum, ei ramân bine organizati si continua sa câstige prozeliti de-a lungul si de-a latul lumii, activând în secret chiar si în tari din care fusesera alungati.

Ultimele evolutii ale “Copiilor lui Dumnezeu”

„Profetul” David Berg s-a dus la dumnezeul lui acum un an. Spre batrânete ajunsese sa aiba o sanatate subreda, iar “Maria”, consoarta lui, a preluat haturile puterii în supravegherea structurii piramidale de conducere a “Copiilor lui Dumnezeu” si în stabilirea directiei. Ea a insistat sa debaraseze secta de excesele sexuale cele mai grave, interzicând incestul, abuzul minorilor si legaturile sexuale dintre adulti si adolescenti, toate pentru a salva miscarea de la auto-dizolvare. Practica de “pescuire prin flirt” a fost sistata în mod oficial spre sfârsitul anilor 1980 din pricina amenintarii flagelului SIDA, dar si asta doar dupa ce o membra a murit în Japonia rapusa de o pneumonie provocata de SIDA. Aceste schimbari au fost introduse, asa cum s-a afirmat, pentru auto-protectie si nu în urma vreunei schimbari de conceptie a grupului.

Doctrinele zeitelor si a spiritelor calauzitoare, negarea divinitatii lui Hristos, etc., au ramas intacte. De asemenea, în pofida faptului ca mii de membrii ai “Copiilor lui Dumnezeu” sunt infectati cu boli venerice, acestia continua totusi sa se bucure de “libertatea” de a trai în curvie, adulter, “casatorii deschise” si poligamie, toate savârsite pe ascuns în timp ce fata de public pretind a fi “misionari crestini”, momind noi membrii si straduindu-se sa câstige favorul unor oameni cu influenta în presa, guvern si armata.

Demascari ale sectei au avut loc frecvent în ultimii ani, lansându-se campanii majore împotriva “Copiilor lui Dumnezeu” din partea presei sau a guvernelor unor tari ca India, Hong Kong, Filipine, Brazilia, Argentina, Spania, Elvetia Australia si Japonia. Renuntând la tactica de atac folosita de-a lungul timpului, “Copiii lui Dumnezeu” au început sa se apere în mod agresiv utilizând avocati si facând declaratii de presa. Ca toate sectele, “Copiii lui Dumnezeu” folosesc tehnici înselatoare de prozelitism. Fete zâmbitoare, copii cuminti, casete cu muzica si casete video, toate destinate sa transmita imaginea unor crestini fericiti si devotati. Pliantele si afisele lor viu colorate prezinta imagini ale unui Paradis care îi asteapta pe membrii sectei, un Paradis în care se afla Tatal Ceresc, având la dreapta pe Fiul si la stânga… o tânara zâmbitoare cu un decolteu adânc! Secta îsi copleseste potentialii convertiti cu atentii, cuvinte magulitoare, priviri galese, atingeri dragastoase, îmbratisari si cântece minunate.

Folosind astfel de metode si tactici, ei abordeaza pe oameni pe strada, la locul de munca, chiar în biserici si librarii crestine, în efortul lor de a strânge fonduri prin vânzarea de casete video si cu muzica. Nu au autorizatie pentru a colecta donatii, nu sunt înregistrati ca societate de binefacere si nici nu platesc taxe. Bunavointa si aparenta lor decenta au rolul a îndeparta suspiciunile si întrebarile de genul: “Cine sunteti voi?”, “Din ce organizatie faceti parte?” sau “Cum folositi banii pe care-i strângeti?”. în general, ei încearca sa fie evazivi, vagi si sa schimbe subiectul. Unul din raspunsurile mai des folosite este ca sunt doar “misionari independenti” sau uneori dau numele unei false organizatii care variaza de la tara la tara (“Farmecul Cerului” este un astfel de nume). Întrebati daca apartin “Copiilor lui Dumnezeu” sau “Familiei Dragostei”, ei neaga de cele mai multe ori, chiar daca sunt confruntati cu dovezi contrare. Au ajuns pâna acolo ca au produs carti umoristice ilustrate foarte reusit, cu scopul de a-i instrui pe copiii lor cu privire la justetea minciunii fata de cei din afara grupului si înaintea autoritatilor.

În primele luni de apartenenta la “Copiii lui Dumnezeu”, un om poate sa nu banuiasca deloc ca face parte dintr-o secta foarte bine organizata, iar “Copiii lui Dumnezeu” vor face tot ce le sta în putinta sa-l împiedice a descoperi adevarata lor identitate înainte de a fi profund implicat.

Deoarece secta vorbeste despre Iisus si despre mântuire si preda studii biblice, potentiala victima crede ca acestia sunt cei mai sinceri crestini întâlniti vreodata si ca cunosc Scriptura foarte bine. Odata convins sa li se alature, victima va fi supusa unui intens program de pregatire cu scopul de a fi îndoctrinat cu scrierile lui David Berg. Acest proces de îndoctrinare va fi atât de profund încât odata ce o persoana este acaparata, aceasta va fi tinuta ani de zile în rândurile lor chiar daca doreste sa renunte.

Asemenea tuturor sectelor, îndoctrinarea si spalarea creierului merg mâna în mâna cu izolarea de sursele de informatie din afara, asa încât membrii nu-si dau seama ca fac parte dintr-o structura închisa. Desi li se spune ca sunt liberi sa plece oricând, consecintele „cumplite” ale unei asemenea hotarâri (pierderea mântuiri, condamnarea la chinurile iadului si altele) le sunt descrise atât de raspicat, încât teama îi tine pe multi implicati chiar daca ar dori sa plece.

Membrii sunt puternic îndoctrinati în a crede ca nu exista alta grupare în lume în cadrul careia sa-l poti servi pe Dumnezeu 100%. Li se spune clar ca daca parasesc “Copiii lui Dumnezeu”, parasesc prezenta si binecuvântarile lui Dumnezeu si ca singura alternativa este “sistemul lumii, potrivnic lui Dumnezeu”. Ei publica “marturisirile traumatice” ale celor care nu s-au putut descurca în afara si s-au reîntors. Pe lânga acestea, multi dintre ei si-au petrecut o mare parte a vietii de adulti în cadrul grupului “Copiii lui Dumnezeu” ceea ce face ca lumea de afara sa li se para coplesitoare si imposibil de supravietuit în ea.

Cine este abordat pe strada, la scoala sau la locul de munca, trebuie sa fie atent la afisele viu colorate cu texte pe spate si la casetele video sau cu muzica oferite în pachete viu colorate. În România, aceste materiale au mentionata de obicei adresa “Maria Postfach, Martinelli, Viena”.

Multi membrii doresc sa iasa din mijlocul lor. Acestia sunt oameni sinceri care s-au saturat de excesele sexuale ale sectei si de învataturile lui Berg. Ei sunt dezamagiti de asemenea de falsele lor profetii si sunt scârbiti de abuzul psihologic; ar dori sa paraseasca gruparea, însa dupa ani de zile în care au citit doar “scrisori Mo” (David Berg era supranumit “Moses”), acum le este teama. Astfel, unii membri ai “Copiilor lui Dumnezeu”, în vreme ce încearca sa-si înabuse propriile lor îndoieli, continua sa promoveze învataturile lui Berg si sa-i ademeneasca si pe altii în secta.

http://www.odaia.go.ro/copiii_lui_dumnezeu.html

Apologetica, Istorie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *