Parohia Ciuciulea, raionul Glodeni si personalitatile care au activat în cadrul ei (Viorel Cojocaru)

În anul 1831, din cheltuiala boierului Mihail Buznea si a cumnatului sau Gheorghe Leondari, în satul Ciuciulea se zideste o alta biserica în cinstea Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Locasul existent si azi e construit din piatra sub forma de corabie. Când si de cine a fost zidit, de cine a fost sfintit nu se stie. Doar peste un secol pe pagina unei sfinte Evanghelii a fost gasita semnatura P. S. Tit al Hotinului: ”Azi, 4 iunie 1937 am facut vizita canonica bisericii si parohiei Ciuciulea.” Aceasta informatie o gasim si în Hotarârile Adunarii Eparhiale din sesiunea ordinara a anului 1938: ” Mânat de grija ce o poarta satelor din judetul Balti care au fost mai intens atacate de miscarea stilistica Preasfintia Sa Tit Episcop de Hotin, în zilele de 3-7 iunie 1937 am vizitat urmatoarele parohii: … 5.Ciuciulea…”.

Locasul este acoperit cu tabla zincata în partea dreapta lipit de biserica se afla cavoul primului pastor Gheorghe Ignatovici si a familiei sale. Tot în partea dreapta separat de biserica si cavou se afla clopotnita, tot asa de înalta ca si biserica, fiind înzestrata si pâna în prezent cu sase clopote mari de bronz, cel mai mare cu diametrul de doi metri este facut în anul 1827 la initiativa Boierului Mihail Buznea, având pe el inscriptie de donatie facuta de boier scrisa cu caractere slavonesti. Clopotnita a mai avut, spun batrânii satului, un clopot foarte mare si ca sa-i auda sunetul trebuia sa puna mâna pe el vreo trei barbati în putere. Acest faimos clopot a fost prima si ultima victima cazuta sub dominatia regimului totalitar comunist, el a fost luat prin anii 1946-1948 si dus într-un loc fiind si azi pentru ciuciuleni necunoscut. Doar aceasta pierdere a suferit biserica în timpul regimului comunist. În anul 1980 lânga clopotnita cu cheltuiala crestinilor s-a facut o fântâna de unde se pot servi trecatorii.

În interiorul bisericii atât icoanele de la iconostas cît si celelalte sunt vechi, pictate în stil bizantin, de cine au fost pictate nu se stie. Iconostasul este înalt de aproximativ noua metri, format din cele sase etaje. Pe întreaga cupola a naosului este zugravit chipul Mântuitorului, veghind mereu la grijile oamenilor. Atât cartile cît si obiectele de cult sunt foarte vechi probabil ramase de la biserica anterioara.

Dintre preotii ce au pastorit în aceasta Biserica primul îl gasim pe Gheorghe Ignatovici, capul unei mari dinastii de slujitori si oameni cu carte. Nascut în anul 1840 în familia preotului Afanasie Ignatovici, Gheorghe este numit preot în locul tatalui sau la vârsta de 25 ani. Acest preot intelectual a pus bazele carturariei din sat înfiintând scoala parohiala în a.1861, 14 octombrie . Edificiul ei se afla vizavi de biserica, construit de boierul Mihail Buznea prin anii 1835-1851, peste 12 ani în aceasta cladire se va deschide scoala populara de fete, unde v-or învata vreo 60-70 de eleve.

Parintele Gheorghe Ignatovici a avut marea bucurie de a da mostenire copiilor sai calitatile sale bune. Are mai multi copii, Pavel nascut în a. 1878, absolveste Seminarul Teologic din Chisinau si îl gasim în anul 1915 ca învatator de religie la scoala din sat, cu un salariu de 100 ruble, în vârsta de 36 ani. Un alt fiu nascut în a.1880, Andrei, dupa absolvirea Seminarului Teologic din Chisinau îsi continue studiile la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii din Varsovia. Alexandru – nascut în anul 1883 îsi continua studiile dupa Seminar la Scoala Tehnica din Moscova. Eldgraf , ultimul fiu nascut probabil în a.1886, îsi face studiile la Facultatea de Drept a Universitatii din Sanct-Peterburg.

Parintele Gheorghe dupa activitatea sârguincioasa în cadrul Bisericii în anul 1900 se învredniceste cu ordinul „Sf. Ana”, de gradul doi. Iar peste un an, Ciuciulea este numita ocol al blagocinului cuviosului Gheorghe. Moare la 12 ianuarie 1905 înmormântat în ograda bisericii, împreuna cu regretata vaduva. Dupa munca asidua depusa de acest parinte la altarul bisericii vine fiul sau Pavel Ignatovici, amintit mai sus. În acea perioada la biserica apare si psalmistul Prohor în vârsta de 41 ani. Ca psalmist are lucrati aproximativ 22 ani, nu numai în Ciuciulea. Are si el o mare atributie la strana carturarii din sat.

În anul1927, episcopul din Hotin, Visarion a facut vizita canonica satului Ciuciulea, conform anuarului eparhiei din anul 1927. Chiar de la început Biserica a avut casa parohiala pentru preot, pentru diacon si pentru dascal, a mai avut un lot de 12 ha. pamânt. În anul 1929 decedeaza regretatul cântaret Prohor, la 1 martie, el a fost înlocuit de D. Glasul.

Nu se stie din ce an la parohia satului Ciuciulea vine un alt mare si renumit preot, Nicolae Coban. În anul 1936 din îndemnul parintelui Nicolae Coban s-a donat Bisericii urmatoarele obiecte: locuitorii N. Gherman si Teodor D. Mereuta au cumparat doua steaguri de postav în valoare de 2500 lei; Eugenia Buznea, Maria Mortun, Ion Ventel, Dl. Dr. Petru Cojocaru, Naum Costac, Ion Grecu, Ion Anita, Vera Glasul si alti au adunat suma de 4500 lei cu care sau cumparat o Sfânta Evanghelie si alte obiecte trebuincioase bisericii; Elena Vasile Zaharia împreuna cu alte femei iubitoare de Biserica au donat o faclie din ceara curata în valoare de 4000 lei. Sfânta episcopie le aduce tuturor multumiri.”

Râvna parintelui Coban fata de cele sfinte si dragostea ce o purta pentru aceasta biserica nu se limiteaza aici. În anul 1939 se începe reparatia bisericii, tot în acel an P.S. Tit al Hotinului emite un ordin si doneaza consiliului parohial Ciuciulea suma de 185035 lei pentru reparatie. Cu acesti bani se repara biserica si clopotnita, se face o noua poarta de fier.

Slabiciunile batrânesti nu i-a permis cuviosului sa-si duca misiunea lânga altarul divin si-n 1941 pe parintele Coban îl gasim la pensie. La începutul anului 1942 Biserica deja era pastorita de preotul Ilie Bucur, transferat de la parohia Pînzaresti. Ramas vaduv parintele se retrage la una din manastirile Basarabiei. Timp de sase ani 1947-1953, parohia Ciuciulea e pastorita de un mare carturar rus, Mihail Naclada, ajuns în grad de protoiereu este numit în 1953 paroh al bisericii „Sf. M. M. Dumitru”, dintr-un sat de sub Chisinau. Parintele Mihail este urmat de protoiereul Ioan Bodrug care a slujit pâna în anul 1955, decedat ca si cei mai dinainte de el. În aceasta perioada de timp nu se înscrie nici un eveniment important în istoria parohiei Ciuciulea.

(Va urma)

Istorie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *