REGELE MIHAI ÎN BASARABIA

Fostul rege al României, Mihai I, comandantul suprem al forţelor militare române în timpul celui de-al doilea război mondial, a participat, joi, 1 iunie, la inaugurarea cimitirului soldaţilor români, căzuţi în anul 1941. Cimitirul este amplasat în satul Ţiganca, raionul Cantemir.

Regele s-a arătat foarte emoţionat și recunoscător autorităţilor R. Moldova pentru contribuţia acestora la deschiderea cimitirului în cinstea soldaţilor români căzuţi în perioada celui de-al doilea război mondial, în bătălia de la podul din Ţiganca. Ministrul român al Apărării, Teodor Atanasiu, a menţionat la ceremonie că memoria a 1020 de soldaţi români, căzuţi aici, a fost, în sfârşit, eternizată.

Valeriu Ţurcanu, viceministrul Culturii și Turismului al R. Moldova, a declarat că păstrarea memoriei celor căzuţi pe câmpurile de luptă este o datorie a cetăţenilor, dar și respectarea Convenţiei de la Geneva, din 1949. La ceremonia de inaugurare și sfinţire a cimitirului au participat reprezentanţi ai aparatului prezidenţial, ai Parlamentului și Guvernului, vicepreşedintele Parlamentului, liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, membri ai fracţiunilor parlamentare PPCD, Alianţa “Moldova Noastră”, Partidul Social-liberal. La eveniment a fost prezent și prinţul Radu de Hohenzollern-Veringen, reprezentanţi ai corpului diplomatic, acreditat în Moldova, înalte feţe bisericeşti din R. Moldova și România.

Cu această ocazie regele Mihai face prima vizită în cuprinsul actualei Republici Moldova. Monarhul a mers direct la memorial, fără a vizita Chișinăul și nu a avut întrevederi cu nici o oficialitate.

Acum aproape 64 de ani Mihai I vizita împreună cu Regina Mamă Elena și Ministrul de Externe de atunci, Mihai A n t o n e s c u , Chişinăul pentru a participa la o paradă și alte s o l e m n i t ă ţ i co n s a c r a t e în principal e l i b e r ă r i i anterioare a Basarabiei de sub ocupaţia sovietică.

Peste 64 de ani, în Basarabia s-a petrecut o minune a Neamului. Regele Romanilor a revenit la fi ii săi înrobiţi și subjugaţi unei gândiri străine, pentru a le da curaj și speranţă.

Voinţa Divina l-a adus pe unsul lui Dumnezeu, pe Regele tuturor Românilor, acolo unde mintea omenească nici nu îndrăznea să-şi închipuie că mai există speranţa întoarcerii, pentru a desăvârşi minunea Învierii.

La Ţiganca, în Basarabia ruptă și înrobită, într-un loc uitat de poporul său, într-un loc batjocorit de vrăjmaşii neamului, Regele a reînodat Istoria Romanilor prin omagiul suprem care a readus la viaţă pe cei care s-au jertfi t pentru Credinţă, Ţară, Neam și Rege.

Poate că nu sunt mulţi cei care realizează astăzi această minune, dar asemenea unei seminţe puse într-un pământ roditor, la fel și prin Ţiganca se va împlini destinul românesc.

Apostolii românismului din Basarabia, din România neîntregită de dincoace de Prut, din lumea largă au acum aluatul din care să coacă colacul rotund al României adevărate.

Mircea Popescu, 1 Iunie 2006

ATITUDINE AMBIGUĂ A OFICIALITĂŢILOR DE LA CHIŞINĂU

Inaugurarea cimitirului românesc a trezit reacţii controversate la veteranii celui de-al doilea război mondial din R. Moldova, care au fost soldaţi ai Armatei Sovietice. Chiar dacă, de mai mult de zece ani, ei beneficiază de acelaşi drepturi cu veteranii Armatei Române, până acum, veteranii moldoveni care au luptat pe fronturi opuse sărbătoresc Ziua Victoriei în mod separat.

Autorităţile comuniste de la Chişinău împărtăşesc în continuare viziunea sovietică asupra celui de-al doilea război mondial potrivit căreia România ar fi ocupat Basarabia, la 1941, în timp ce URSS ar fi eliberat-o, trei ani mai târziu, de sub ocupaţia românească.

Pe de altă parte, Preşedintele Republicii Moldova și liderul Partidului comuniştilor de guvernământ Vladimir Voronin a făcut anterior declaraţii privind necesitatea reconcilierii dintre veteranii fostei Armate sovietice și cei ai Armatei române.

Mai mult decât atât, Preşedintele Voronin a reacţionat prompt, atunci când Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse l-a acuzat că ar pune semnul egalităţii dintre veteranii sovietici și “nazişti”.

“Ar trebui să se știe că Armata Română, din august 1944, a participat la războiul contra fascismului de partea coaliţiei antihitleriste, iar Regele Mihai I al României a fost decorat de către conducerea militară și politică sovietică cu Ordinul Victoria”– se afirma în martie 2005 într-o declaraţie a Preşedinţiei de la Chişinău.

1

Istorie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *