CURIERUL ORTODOX

nr. 10-11, septembrie-octombrie  2003

ÎNAPOI


HARTA

Ce să faci dacă ți-e rușine să mărturisești un păcat?

Răspunsul la această întrebare îl vei găsi în orice îndreptar de spovedanie, cred însă că nu pe cel tămăduitor. Vlădica Antonie, episcopul Surojului, își amintea cu duioșie o întâmplare din adolescența sa, care i-a schimbat viața. Mărturisesc că această întâmplare a avut același efect și asupra vieții mele.  (știre integrală)

Cuvânt după îmbrăcarea îngerescului chip

Cuviosul  Paisie de la Neamț (Vecicicovschi)

Iată iubiților mei fii și frați că, cu darul și ajutorul lui Dumnezeu, prin rugăciunile părintelui nostru, și pentru multă răbdarea, îndelungă așteptarea, supunerea și ascultarea, osârdia și dragostea și râvna voastră cea după Dumnezeu, și lepădarea cea din tot sufletul de lume și de toate ale ei, v-ați învrednicit a vă îmbrăca în sfântul și îngerescul [chip] și în ceata călugărilor a fi numărați, și cu armele Cerescului împărat a vă întrarma.(știre integrală)

Nemții basarabeni au construit o biserică pentru creștinii ortodocși din Albota de Susu

 La sudul R. Moldova sunt mai puține biserici decât la centrul și la nordul ei. Iată de ce, aici, deschiderea unui locaș sfânt devine un eveniment istoric de mare importanță atât pentru localnici, cât și pentru întreaga republică. Iar redeschiderea bisericii din Albota de Sus, la început de septembrie, a căpătat și o conotație internațională, pentru că se datorează nemților originari din sudul Basarabiei și urmașilor acestora, actualmente trăitori în bună parte în Germania, dar și în alte state occidentale și în SUA.  (știre integrală).

"Lumea noastră e în agonie..."

 Zilele trecute, ne-am deplasat, împreună cu un grup de colegi de la ziarul "Ora Satului" la Mănăstirea "Sfântul Gheorghe" din Suruceni. Directorul publicației, Nicolae Misail, și poetul și publicistul Ion Proca au venit cu o donație de carte pentru studentele de la Seminarul teologic "Regina Maria", iar noi - pentru a ne întâlni cu maica stareță Eustemia (numele laic - Elena Ovcearenco), de o rară cultură și alcătuire sufletească, pe care am cunoscut-o pe când activa în cadrul Ministerului Educației de la Chișinău.  (știre integrală)

Copiii noștri și ispita magiei albe

Creștinul ortodox al zilelor noas­tre, membru smerit al societății contemporane (devenită deja multilateral dezvoltată), trăiește aproa­pe fiecare clipă a existenței sale sub presiunea de a alege neîncetat, între mulțimea ofertelor de tot felul, pe aceea care ar fi compatibilă cu modul său do viața. Dificultatea provine, pe de o parte, din faptul că ortodoxul de rând nu urc neapărat "darul deosebirii duhu­rilor", iar pe de altă parte observam că societatea a reușit o relativizare fără precedent a valorilor, în istoria umanității. (știre integrală)

Părtășia sau Prietenii lui Smith

 Valurile mișcării penticostale au ajuns la sfârșitul secolului 19 și pe coastele Norvegiei. Aici penticostalismul a prins rădăcini, în mijlocul unui popor plictisit de religia luterană oficială. Norvegienii s-au dovedit inovatori religioși de frunte. Doctrinele importate din America au fost prelucrate și au apărut diferite mișcări autentic norvegiene. Una dintre acestea este “Prietenii lui Smith”, cunoscuta la noi  sub numele de “Părtășia” (știre integrală)

Sectele - calul troian al Statelor Unite în Europa

după Bruno Fouchereau

De mai bine de zece ani, în Europa, chestiunea sectelor a trecut de la stadiul de „fenomen social incitant” la acela de „problema de securitate publică de prim ordin”. Masacrele provocate de Ordinul Templului Solar în 1994 și 1995, atacul sectei Aum cu gaz Sarin în metroul din Tokyo în martie 1995, suicidul colectiv al celor de la Heaven’s Gate din Los Angeles în 1999 au fost câteva din evenimentele care au accelerat aceasta schimbare de atitudine. Franța, Belgia, Spania și Germania și-au mărit arsenalul de supraveghere. O alegere a legislatorilor care, în general, se ghidează după rapoartele parlamentare privind pericolul anumitor grupuri și metode coercitive de alienare exercitate asupra adepților. Franța și Germania sunt în fruntea acestei acțiuni de supraveghere. (știre integrală)

330 de ani a celei de a doua ediții a Liturghierului lui Dosoftei

Nicolae Fuștei

Pe la mijlocul sec. al XVII-lea, prin efortul Mitropolitului Moldovei Dosoftei se inițiază o reformă a limbii liturgice, traducerea cărților liturgice și introducerea limbii române în cultul religios. (știre integrală)

Școala  de pe lângă biserica Sf. Dumitru” la 110 de ani de la înființare

Nicolae Fuștei

Școala „Sf. Dumitru” continuă să desfășoare și astăzi o lucrare care începuse aici încă la 1893, când  s-a întâmplat un lucru aproape  miraculos.  Deși construcția clădirii bisericii s-a stopat, chiar în același an când începuse (1890),  finisarea ei urma să aibă loc abia în 1902, totuși  au fost găsite modalitățile pentru a deschide aici   o școală parohială de cărturărie, sau cum era numită ea atunci „prihodskaia școla gramotnosti» (știre integrală)