Pagina copiilor: Dragostea – cea mai mare virtute crestina

Astazi se adreseaza voua dragi copii, pamânteanul nostru parintele Arhimandrit Sofian, fost cândva calugar la manastirea Dobrusa din Basarabia, iar acum egumenul Sfintei Manastiri Antim.

Dragi copii,

Sa stiti si sa nu uitati nicodata ca Domnul nostru Iisus Hristos va iubeste foarte mult pe voi, copiii, si de la El avem aceste cuvinte, rostite odinioara catre niste mame ca ale voastre si catre Sfintii Apostoli:

«Lasati copii sa vina la Mine si nu-I opriti, ca a unora ca acestia este împaratia cerurilor»(Matei 19,14)

El îi lua în bratele Sale Dumnezeiesti, îi mângâia, îsi punea mâinile peste ei si-I binecuvânta si le spunea celor din jurul Sau, ca îngerii pazitori ai copiilor pururea vad Fata Tatalui Sau, în ceruri.

Aceasta purtare a Mântuitorului fata de copii ne arata cât de mult iubeste Dumnezeu copii si de câta cinste se învrednicesc, încât chiar în clipa Botezului lor le trimite câte un înger pazitor, care-i însoteste si-i ocroteste, de-a fundul vietii lor pamântesti, îndrumându-I pe calea cea buna a vietii. Mai ales daca acesti copii sunt buni si cuminti, ei bucura si pe sfintii îngeri pazitori si pe Însusi Dumnezeu care i-a trimis.

Voi stiti, însa, ca sunt si copii rai, care se cearta între ei, se înjura, îsi spun vorbe murdare si de rusine si ajung si la bataie. N-asculta de parinti, nu vor sa-si învete lectiile si se poarta urât si obraznic cu învatatorii si profesorii lor. Toate aceste purtari necuviincioase ale lor întristeaza si alunga de la ei pe Sfintii Îngeri pazitori si racesc dragostea si iubirea lui Dumnezeu fata de ei.

Sa nu fie asa, copii!

Voi trebuie sa va purtati între voi ca niste frati buni; chiar daca va jucati, sa va jucati frumos, sa nu va bateti si sa nu va spuneti cuvinte rele între voi. Sa fiti totdeauna cuviinciosi si plini de respect fata de învatatori si profesorii vostri, sa fiti cu multa luare aminte la lectiile de Religie si sa puneti în practica îndemnurile care vi se dau, despre rugaciune, despre modestie, despre cinste si sinceritate, despre post, despre milostenie si despre orice fapta buna. Iar când va întoarceti acasa de la scoala, sa continuati a fi ascultatori fata de parintii vostri, care va iubesc si va poarta de grija, dându-va tot ce va trebuie pentru viata voastra de fiecare zi.

Si, pe lânga toate acestea, sa nu uitati, dragi copii, ca Dumnezeu va iubeste si pentru aceasta sunteti chemati sa-I aratati recunostinta voastra, rugându-va în fiecare zi, sera si dimineata, cu rugaciunile de seara si rugaciunile de dimineata, din cartile voastre de rugaciuni.

Dupa aceste rugaciuni, de seara si de dimineata, va îndemn sa adaugati si aceasta scurta rugaciune, compusa si spusa de un copil de sase ani, pe care l-am auzit rugându-se asa:

«Doamne, ajuta-ma sa ma fac dintr-un copil rau, un copil bun;

Dintr-un copil neascultator, un copil ascultator;

Dintr-un copil obraznic, un copil cuminte,

Ca sa nu-I mai supar pe mama mea si pe tatal meu si pe învatatorii mei; iar pe Tine, Doamne, Te rog sa ma ajuti sa Te iubesc din toata inima mea, asa cum si Tu, Doamne, ne iubesti pe noi!» Amin.

“CO” nr. 01. 2001

Educatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *