Probleme de bioetică

Patriarhia Română urmează ca până la mijlocul anului viitor să adopte poziţii oficiale faţă de unele procedee medicale controversate.

În episcopiile Cluj, Iaşi şi Bucureşti, există deja comisii mixte de bioetică, formate din teologi, medici şi oameni de ştiinţă. Aceste comisii încearcă să clarifice procedeele medicale şi ştiinţifice considerate de către Biserică la limita eticii.

Alături de transplantul de organe, reprezentanţii Bisericii ar putea fi de acord şi cu procedeul fertilizării în vidro pentru că amândouă sunt aducătoare de viaţă. Pe de altă parte în rândul prelaţilor s-a format un curent de opinie defavorabilă în ceea ce priveşte avortul şi folosirea anticoncepţionalelor. Preoţii sunt de asemenea împotriva eutanasiei şi clonării. Mai sunt încă câteva procedee medicale transplantul de organe de la porc la om sau purtarea sarcinii de către o altă femeie decât mama naturală.

Episcopul Sofronie de la episcopia ortodoxă română din Ungaria a discutat cu corespondentul PROTV.

Cor. Înţeleg că în rândurile preoţilor sunt deja opinii favorabile transplantului de organe şi fertilizării în vidro şi că există poziţii ferme împotriva clonării sau eutanasiei. Cum s-a făcut această împărţire în condiţiile în care toate aceste procedee sunt considerate succese ale ştiinţei.

PS. Sofronie: Cea mai înaltă autoritate în Biserica Ortodoxă Română este Sfântul Sinod. Ori acesta încă nu s-a pronunţat în mod oficial în favoarea sau împotriva uneia sau alea din cele pe care le-aţi amintit înainte, dar Biserica întotdeauna a fost împotriva morţii, prin urmare împotriva păcatului şi pentru viaţă, pentru că este o Biserică a Învierii şi nu o Biserică a morţii. Dar dacă este împotriva păcatului nu înseamnă că este şi împotriva păcătosului, pentru care Biserica înţelege să se apropie de aceste probleme contemporane adevărate provocări pentru lumea noastră, cu multă înţelegere, faţă de societatea în care trăim cu multă dragoste pentru omul de astăzi.

Cor. Dar există aceste curente pro şi contra.

PS. Sofronie: Aceste curente pro şi contra dacă există până acum pot să fie considerate numai ca opinii personale ale unuia sau altuia mai mult sau mai puţin îndreptăţite. Dar oficial, repet, Biserica nu s-a pronunţat.

Cor. Se poate vorbi totuşi despre o deschidere a Bisericii în faţa ştiinţei?

PS. Sofronie: Cu siguranţă.

Cor: În ce sens?

PS Sofronie: În primul rând convorbirile pe care le-am avut până acum cu oamenii de ştiinţă, cu cei care participă deja şi lucrează în comisiile locale de bioetică au arătat faptul că avem foarte multe puncte de vedere comune, iar acolo unde problemele sunt puţin divergente, totuşi este vorba de nuanţări. Aşa încât eu cred că nevoie ca aceste comisii să fie lăsate să lucreze să se poată exprima într-o problemă sau alta ca opinia să fie spusă.

Social, Stiinta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *