SFINŢIREA BISERICII DIN SATUL BRĂVICENI, RAIONUL ORHEI

Sfintire

Luni, 5 octombrie, în s. Brăviceni, r. Orhei a avut loc Sfi nţirea bisericii cu hramul „Cuv. Onufrie”, după o reparaţie capitală a acesteia, efectuată sub conducerea părintelui paroh prot. Mitr. Roman Leu. Construită la anul 1859, din piatră, de către niște boieri de neam polonez, ce purtau titlul de conţi și care la acel moment erau proprietarii satelor Brăviceni, Mălăiești și Târzieni, Sfântul Locaș, ca și majoritatea Bisericilor din Moldova a avut trista soartă a pângăririi acesteia de către sistemul ateist.

Slujba de sfinţire a fost săvârșită de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove. Oaspete de onoare la slujba de sfi nţire a fost Prim-Ministrul Republicii Moldova, Domnul Vladimir Filat. Cu un cuvânt de felicitare către creștinii din Brăviceni s-a adresat Înalt Prea Sfi nţia Sa, Mitropolitul Vladimir, care a apreciat înalta calitate a lucrărilor de renovare efectuate, cât și dragostea celor de la Brăviceni pentru Sfânta Biserică a lui Hristos, mulţumindu-le tuturor celor care au contribuit la renovarea Sfântului Locaș, fi e fi nanciar, fi e cu munca fi zică și chiar cu o semnătură. Totodată Mitropolitul ia dorit noului Prim-Ministru succese în noua sa funcţie, tărie de caracter, sperând sincer că Domnia Sa, în timpul slujbei s-a rugat pentru binele a toată ţara.

La rândul său, Domnul Vladimir Filat, a felicitat creștinii, cerând de la Dumnezeu binecuvântare asupra Moldovei, cu promisiunea de a purta și în continuare grijă pentru Sfi ntele Lăcașe, dar și pentru starea spirituală a cetăţenilor. Arhimandritul Nicodim (Vulpe), în cuvântul său a reliefat rodnica muncă a ÎPS Vladimir, în cei 20 de ani de activitate în calitate de păstor spiritual al creștinilor ortodocși din Moldova. La sfârșit, părintele Paroh Roman Leu a mulţumit tuturor celor prezenţi, cerând ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu asupra satului și a întregului popor creștin ortodox din Moldova.

Lucrările de reconstrucţie la Sfântul Locaș au constat în: schimbarea acoperișului, tencuirea bisericii în exterior și interior, mărirea cupolei centrale, schimbarea ușilor, a ferestrelor, a iconostasului, a picturii, etc. La intrarea în sat a fost ridicată o masivă sculptură a Preasfi ntei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria cu Pruncul în braţe. Ctitorul principal al reconstrucţiei Bisericii a fost Domnul Ion Cocerva, care pentru activitatea sa sârguincioasă, a fost decorat cu ordinul „Sfântul Ștefan cel Mare”, gr. II. A fost accentuată și munca depusă de primarul localităţii, și de către toţi creștinii din sat. Au fost menţionate meritele deosebite ale Parohului Bisericii, truda sa fi ind răsplătită prin decorarea acestuia cu dreptul de a purta Mitră.

Biroul de Presă al Blagociniei de Orhei

Calendar, Social ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *