Tinerii şi moralitatea creştină

În lunile septembrie–noiembrie ale anului 1999, în localităţile Sângerei, Chişcăreni, Bilicenii-Vechi, Rădoaia, Drăgăneşti, Pepeni, Dumbrăviţa, Coşcodeni ale judeţului Bălţi, au avut loc conferinţe sub genericul „Cu un om mai puţin infectat de SIDA”.

Situaţia în rândurile tineretului, în privinţa infectării cu boli sexual-transmisibile, avorturilor, narcomaniei, infectării cu HIV–SIDA este tot mai alarmantă. Anul trecut, la Chişinău s-au petrecut câteva conferinţe, inclusiv internaţionale, cu participarea specialiştilor din diferite domenii: medicină învăţământ, Ministerul de Interne la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe.

Conferinţele din localităţile menţionate ale judeţului Bălţi au fost organizate la iniţiativa centrului INFO–SIDA Sângerei (preşedinte dl Arcadie Covaliov), cu participarea primarilor, corpului medical şi celui didactic, elevilor claselor superioare şi reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Întâlnirile au fost necesare, interesante, cu o participare activă a celor prezenţi, cu întrebări şi răspunsuri la temă. Discuţiile s-au axat în jurul problemelor morale, au fost abordate probleme de credinţă, fidelitate conjugală, dragoste creştină, sfinţenia familiei, Taina Cununiei, teama de păcat, deşertăciunea plăcerilor trecătoare, Taina Mărturisirii, pavăza Sfintei Împărtăşanii, etc. Elevii liceului „M. Eminescu” din Sângerei au organizat o serată–dispută cu temă concepută foarte reuşit şi o înscenare a obiceiurilor străbune, axate pe probleme de caritate şi morală.

Toate acestea împreună au avut scopul de a propune o cale sigură şi accesibilă de profilactică şi prevenire a decăderii morale şi spirituale şi, prin consecinţă, a ucigătorului HIV–SIDA, care nu-şi are remediu nici în ţările dezvoltate. Biserica Ortodoxă, în postura ei de cea mai veche instituţie în istoria poporului nostru, numărând douăzeci de secole de la naşterea Domnului, propune cel mai eficient remediu – teama de păcat.

Seria de conferinţe a culminat printr-un concurs de desen cu genericul „Prin credinţă vom învinge SIDA”, la care au participat elevi ai şcolilor din localităţile menţionate mai sus.  O lucrare a laureatului marelui premiu – Iurie Braşoveanu, elev al cl. VIII din com. Copăceni, jud. Bălţi o aveţi în imagine.
Preot Vasile Ciobanu
“CO” nr.03, 2000

Educatie, Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *