Icoane izvorâtoare de mir

În biserica din Rostov pe Don, unde se află moaştele Sf. Dimitrie din Rostov, au început să izvorască mir două icoane.

Dascălul Vladimir spune că pentru prima dată este martor al unei minuni de acest fel. Nici nu aştepta ca, în biserica în care slujeşte, să înceapă a plânge icoanele. Este o minune adevărată. A fost prin pelerinaj la multe mănăstiri, dar aşa ceva vede pentru prima oară.

Dar aceasta nu este prima minune, legată de Sf. Dimitrie. Astfel, câţiva ani în urmă, a ars vagonul care îndeplinea funcţia de biserică vremelnică. Atunci au ars toarte icoanele, şi numai una a rămas neatinsă de flăcări, cea a Sf. Dimitrie. De numele acestui sfânt, ocrotiror al or. Rostov pe Don, este legată şi minunea actuală. O icoană a Maicii Domnului şi alta a lui Iisus Hristos au început să izvorască mir numai la două săptămâni după ce în biserică au fost aduse moaştele sfântului.

După spusele slujitorilor acestei parohii, lacrimile de pe icoane sunt tămăduitoare de boli. Părintele Alecsandru, parohul bisericii duce o listă în care sunt înregistrate o serie de cazuri de vindecări miraculoase, prin rugăciunile Sf. Dimitrie şi după ce bolnavii au fost unşi cu mirul de la cele două icoane.

În prezent, ştiinţa nu poate da un răspuns clar despre cauza fenomenului izvorârii mirului din icoane. Dar credincioşii ştiu că aceasta este o manifestare a puterii lui Dumnezeu. Unii cred că este un semn al venirii unor timpuri grele. Se spune că multe icoane au început să izvorască mir în ajunul revoluţiei bolşevice şi al celui de al doilea război mondial. Alţii susţin că icoanele plâng pentru păcatele noastre şi ne cheamă la rugăciune.
Ana Dunaeva

“CO”, nr. 2 (127), 2002

Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *