Nr.  8,  august ,   2002

Schimbarea la fata a Domnului

 

Adormirea Maicii Domnului

 

Legatura dintre pedagogie si religia crestina (Ion Burlacu )
 

Prin educatie însesi componentele culturii sunt mereu resemnate. Religia fiind o protaza semnificativa a culturii, trebuie sa intre în conul de lumina al pedagogiei

 

 

Ideea crearii unui centru ortodox de reabilitare a tineretului apartine parintelui Chiril Spoiala, cunoscut de multi crestini si chiar “necrestini”, caci a suferit prigoana ateismului (fiindu-i otravit feciorul pe când el facea studii la teologie).

 

Pelerinaj la trei manastiri din Moldova (Alina Grigorascenco)

 

Pentru a descoperi infinitul nu-i neaparat sa pleci peste mari si tari; este suficient sa asculti linistea din propriul suflet. Acest lucru îl cunoaste un crestin. Totusi calatoriile de multe ori îti ofera prilejul de a te descoperi mai bine pe tine însuti, a reveni la izvoarele si originea credintei, ale neamului, ale propriei identitati.

 

 

În perioada 19 iulie–3 august, la manastirea Noul-Neamt a avut loc un seminar pentru pedagogii claselor primare din municipiul Chisinau, cu genericul „Aspecte ale educatiei moral-spirituale în clasele primare”.. Seminarul a fost organizat de Asociatia obsteasca „IHTYS-Moldova”, în colaborare cu Academia Teologica si Departamentul educatie, stiinta, tineret si sport, cu sustinerea bisericii „Sfântul Dumitru” din Chisinau si a PS Dorimedont, episcop de Edinet si Briceni, si a manastirii Noul-Neamt.

 

 

Ne-am gândit amândoi ce sa facem si cum sa iesim din aceasta stare. Amândoi eram epuizati de tot ce facusem timp de o luna si nu stiam unde gresisem. Credeam ca este vorba de o greseala a noastra.. Diavolul încerca iarasi sa vorbeasca prin mine si sa-mi foloseasca trupul, dar reuseam totusi sa-l împiedic. Revelatiile îmi asaltau mintea si nu puteam sa ma mai concentrez la nimic. Pâna la urma, am decis sa nu mai practicam nimic din domeniul bioenergetic, sa încetam orice relatie intima pentru o perioada de timp, sa dormim cât mai mult si sa mâncam multa carne si mâncari greu digerabile, ca sa ne îngreuiem mintea si s-o oprim din avalansa nebuna în care se pornise.