CURIERUL ORTODOX

nr. 3, martie,  2003

ÎNAPOI HARTA

Noutăți

„CONFERINȚĂ DESPRE MILOSTENIE LA CHIȘINĂU” (Ecaterina Marandici)

La 19 februarie 2003, în incinta casei parohiale a Bisericii Romano-Catolice „Providența creștină”, din or. Chișinău, a avut loc o conferința cu tema „Parteneriat real de milostenie”. Organizatorii, Frăția „Sfântul Pantelimon” și Asociația „Diaconia”, au consacrat această conferință bilanțului unui an de activitate a proiectelor „Îngrijiri la domiciliu”. Aceste două asociații în parteneriat cu Asociația „ACASÔ, Asociația „Nursing”, Direcția de Asistență Socială, Asociația Studenților Creștini Ortodocși, CARITAS, or. Chșinău, ș. a. și cu finanțatorul principal „CORDAID”, Olanda, au implementat două proiecte de îngrijire la domiciliu, unul Centrul Social „Sf. Pantelimon”, or. Chișinău, cel de-al doilea Centrul Social „Sfîntul Vasile cel Mare” comuna Cania, jud. Cahul.(știre integrală...)

Mănăstirea „Sf. Ilie” din comuna Nicoreni

Înființată acum 10 ani în locul unei tabere de odihnă și muncă pentru copii,  situată într-un loc pitoresc în preajma localității Nicoreni, mănăstirea „Sf. Prooroc Ilie” a devenit  una din cele mai vizitate mănăstiri (știre intgegrală...)

Încă o  sursă de informație în internet

"În zilele de astăzi, când creștinii din toate colțurile lumii trec prin încercări din ce în ce mai dificile, spre a ține aprinsă torța credinței, am venit cu ideea realizării paginii bisericii noastre "Sfântul Dumitru" din orașul Chișinău. Din acest moment, fiecare creștin, poate să fie alături de noi, spre a fi bine informat asupra noutăților ce se petrec în parohia noastră. Pagina WEB conține mai multe compartimente utile.  (știre integrală...)

21 FEBRUARIE 2003

PE MUNTELE MIC, DIN CARPATII MERIDIONALI, VA FI INSTALATA O CRUCE DE 20 DE TONE

La 14 septembrie proxim, pe Muntele Mic, vârf din Carpații meridionali care depășește 1 800 metri înălțime, va fi instalată o cruce metalică de mari dimensiuni, care va înlocui actuala cruce din lemn de brad ridicata cu 70 de ani în urmă în memoria eroilor bănățeni din primul război mondial. Prin acest loc trecea, până la 1 Decembrie 1918, și granița imperiului austro-ungar. Profesorul Cornel Hamat, care a avut ideea construirii noii cruci, și comitetul de inițiativă creat în jurul lui au cerut și binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Nicolae Corneanu, în cursul întrevederii pe care au avut-o la scaunul mitropolitan din Timisoara.(știre integrală)

Prima biserică pentru surdo-muți în Bielorusia

În exarhatul Bielorus al  Bisericii Ortodoxe Ruse, pe data de 4 martie2003,  a fost deschisă prima biserică pentru surdo-muți.

Printre  frații noștri sunt foarte mulți surdo-muți, pentru care este foarte greu să   facă cunoștință cu slujbele religioase, de aceea ei rămân  deseori în afara  preocupărilor pastorale.(știre intgegrală...)

"KFOR ia parte la suprimarea tradiției Ortodoxe Sârbe"

Mai multe acte de vandalism s-au petrecut în ultimul timp în Kosovo. Cimitirele ortodoxe sârbe din orașele Dakovița și Orahova, au fost profanate. S-au distrus pietrele funerare, lăsându-se ca "însemne" sim­boluri ale unei organizații extremiste de guerilă albaneză. Cimitirele ortodoxe din orașele Siga și Bresțovici au suferit încă mai mult: vandalii au exhumat mormintele și au scos rămășițele mor­ților sârbi.(știre intgegrală...)

 Apologetică, Pastorală, Societatea

Apostați contemporani

de ieroschimonah Hrisostom

 Întâlnești deseori în viață oameni care purtați de valuri încoace și-n colo, îngrijorați doar de bucata de pâine și de confortul familiei își topesc zilele în dulceaga rutină a bucuriei de a exista. Nu-și ostenesc inima cu durerile altora, nu-și pun întrebări dezmorțitoare, nu-și frământă sufletul cu tainice zbateri: plutesc inert în toropeala traiului molcom și fără probleme. Ei bine, acești apostați contemporani sunt tot mai mulți printre creștinii zilelor noastre; creștini de circumstanță, oameni care au devenit creștini prin descendență, iar nu prin asumarea conștientă a ostenelilor sfințitoare în viața personală și socială, atât de proprii adevăratului creștin. (știre intgegrală...)

Problema clonării umane în Franța și Germania

Silviu ALUPEI  

Anul 1997 a fost anul de răscruce pentru comunitatea internațională a oamenilor de știință. Clonarea umană - posibilitatea oferită de ingineria genetică de a obține indivizi identici, în serie - a scandalizat întreaga lume, mai ales morala creștină. Revista noastră a informat cititorii, în asupra experimentelor de clonare animală efectuate într-unul din cele mai dezvoltate state ale lumii. Ne-a interesat atunci și ne interesează și acum reacția oamenilor de știință (geneticieni, medici, biologi, biotehnologi etc.) față de posibilitatea clonării ființei umane. În concepția  noastră tehnica genetică ce permite clonarea ființei umane reprezintă, în realitate, o practică neo-alchimică pe care canoanele Bisericii o anatemizează, alături de vrăjitorie și magie.(știre intgegrală...)

Fii informată…despre dragostea lui Dumnezeu!

Interviu cu preotul Vasile Ciobanu, consilier cultural la Mitropolia Moldovei

Interviu realizat de Alina Grigoraș

Una din problemele apărute în ultimii ani este traficul de ființe umane, mai des de femei, această expresie devenind, spre regret, destul de uzuală. Dar atitudinea față de victimele traficului este diferită - mulți sunt dispuși să le consoleze, alții dimpotrivă, se grăbesc să le condamne. Biserica ce atitudine are față de aceste (știre intgegrală...)

Semnificația Duminicilor Din Postul Mare

Păr. Arhim. Roman Braga

 Postul Mare întruchipează viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos, mai exact, ultimii trei ani și jumătate ai activității Lui mesianice pe pământ. Această perioadă a postului se aseamănă cu o călătorie, sau un pelerinaj duhovnicesc, având și cale netedă, și urcuș cu multă osteneală. În vederea unei bune pregătiri a noastre pentru a face acest pelerinaj duhovnicesc și pentru a ajunge la ținta urcușului nostru, Sf. Părinți și marii dascăli - inspirați de Duhul Sfânt - au rânduit ca fiecare Duminică din această perioadă să-si aibă semnificația ei deosebită, spre folosul tuturor.(știre intgegrală...)