CURIERUL ORTODOX

nr. 7, iulie,  2003

ÎNAPOI


HARTA

 Bisericile au nevoie de clopotari

Elena Șatiko a absolvit Academia belorusă de muzică, Facultatea de țambal și dirijor de orchestră. De mai bine de patru ani, trage clopotele la Biserica "Icoana Maicii Domnului din Vladimir" din Mensk. Elena a fost singura femeie care a concurat la primul Festival internațional al clopotarilor "Clopotarul Terrei", desfășurat în "Satul moldovenesc" de lângă Hârtopul Mare, Chișinău. (știre integrală)

Decretul bolșevic din 23 ianuarie 1918 este în vigoare în Republica Moldova

 În numărul din 6, 2003  am publicat scrisoarea deschisă a unui grup de credincioși din s. Călmățui, Hâncești adresată conducerii de vârf a Moldovei cu rugămintea de a reintroduce studierea religiei în școală și declararea Duminicii ca zi de odihnă și purificare spirituală.

Zilele acestea am primit o scrisoare de la dl Ignat Alexandru din Călmățui pe care o propunem atenției d-streă împreună cu răspunsul venit de la Ministerul educației(știre integrală).

Avem nevoie de trezire spirituală

„Deșteaptă-te cel ce dormi și te scoală din morți și te va lumina Hristos” (Efes. 5,14)

 

Trăim în vremuri grele și haine, vedem cu ochii noștri împlinirea spuselor Domnului Iisus despre aceste vremi. Astăzi suntem afectați de necredință dar și de atracție către cele materiale, aproape ca în zilele lui Noe. Este afectat și sufletul nostru de adormire spirituală și răcire a dragostei. În prezent este nevoie de trezire atât pentru cei din afara Bisericii cât și pentru cei care ne considerăm creștini(știre integrală)

Oastea Domnului

Introducere

Oastea Domnului este o mișcare controversată. Unii oameni ai Bisericii (episcopi, preoți, laici) o acceptă, fac parte din ea și o susțin, în timp ce alții sunt împotriva ei.

La biserica unde merg duminică vine la slujbă un membru în Oastea Domnului. Ne cunoaștem de mai mult timp, l-am ajutat cu tehnoredactarea unor materiale pentru adunările Oastei și chiar am acceptat invitația lui de a participa odată la o adunare de-a lor în București. Am mers acolo împreună cu soția însă, deoarece noi frecventasem timp de câțiva ani adunări neoprotestante, am avut sentimentul unui amestec de Ortodoxie și sectarism.(știre integrală)

Ștefan cel Mare și Sfânt

 Ștefan cel Mare era fiul lui Bogdan al II-lea și nepotul unui alt mare și luminat voievod al neamului, zis Alexandru cel Bun și Drept. A domnit între anii 1457-1504.

La vremea când pe câmpul de la Direptate Moldova l-a ales domn, Ștefan Vodă avea cam douăzeci de ani. Dar cu toată tinerețea domnitorul s-a arătat vrednic de fapte și acțiuni ce au consolidat puterea Țării Moldovei, amenințată de mulți dușmani hrăpăreți dinafara hotarelor ei.(știre integrală)