CURIERUL ORTODOX

nr. 8, august,  2003

ÎNAPOI


HARTA

 Prupunere de colaborare

Mă numesc Malancus Elena și sunt voluntară într-o comunitate ( în Franța ) care se ocupă de persoane cu un handicap fizic și mental și care se numește Arche; cu ceva timp în urma s-a născut dorința de a fonda o astfel de asociație în țara d-stră, insa pentru aceasta am nevoie de sprijinul dvoastră pentru a promova mai întâi această idee, deci vă scriu cu speranța că o să mă ajutați, atașez un documnet care explica un pic rădăcinile acestei asociații și altul care să explice concret despre ce implică! Sper să primesc un răspuns din partea d-voastră!
Vă mulțumesc, Elena
. (știre integrală)

ÎNVĂȚAREA RELIGIEI: Principiu esențial în buna educație spirituală a omului 

Oamenii înțelepți, care s-au convins din proprie experiență că cuvântul lui Dumnezeu exprimă adevărul, știu că se poate vorbi despre educația spirituală a omului numai în măsura în care acceptăm că omul este ființă   creată de Dumnezeu prin Spiritul său Divin,  este în legătură permanentă cu El și, pe lângă alte proprietăți potențiale de care dispune, are libertatea alegerii de a se dezvolta cum vrea, adică de a se educa cum vrea sau de a se lăsa educat de către educătorii săi așa cum vor ei (știre integrală).

Biserica Nou-apostolică (Noii Apostoli)

Așa-zisa "Biserică Nou-apostolică" a apărut în urma desprinderii unei ramuri din "Comunitatea religioasă catolico-apostolică". Mișcarea Catolico-apostolică a luat ființă în jurul anului 1832 în Scoția și Anglia. Mișcarea a fost promovată de cercurile "Trezirii" care își făcuseră o preocupare din a vesti iminenta întoarcerii Domnului nostru Iisus Hristos.  (știre integrală)

Tunelul de lumină

- Poziția ortodoxă privind relatările celor care au supraviețuit morții clinice -.(știre integrală)

Confesionalizarea istoriei sau despre cum vede site-ul catholica.ro mesajul d-lui Laurențiu D. Tănase cu prilejul jubileului a 150 de ani de la înființarea Mitropoliei de Blaj

 În cadrul unei sesiuni de comunicări științifice a Astrei tinere atrăgeam atenția asupra unui pericol – încetățenit deja – de a vedea cultura unei națiuni strict din perspectivă confesională sau ca un produs al acesteia.

În acest păcat al confesionalizării culturii unei națiuni cade foarte ușor – mai ales în zilele noastre – istoriografia unită. Adeseori ne este dat să auzim că: „Biserica greco-catolică a fost o Biserică culturală, iar Biserica Ortodoxă una aculturală.” Punctul de întăritură al acestei afirmații îl constituie – pentru mulți istorici de astăzi- ceea ce generic numim Școala Ardeleană. Atât de mult am fost infuzați de această viziune istoriografică, încât cei mai mulți au ajuns să confunde „ cu grație” Școala Ardeleană cu Biserica greco-catolică. S-a creat un mit de care ar fi bine să se ocupe dl Lucian Boia: mitul confesionalizării culturii. În cazul nostru este vorba de confesionalizarea culturii transilvane de către istoriografia unită..(știre integrală)

Savantul și omul de credință Andrei Eșanu la 55 de ani

 

Conducerea actuală a Moldovei, are ceva cu oamenii de știință, mai ales cu cei care țin la demnitatea de intelectual, ea îi ignoră, ca și cum nu ar exista. Sunt „corcoliți” și mângâiați cei care au distrus cultura și conștiința națională a românilor basarabeni (Melnic, arhitectul pe conștiința căruia este distrugerea clopotniței din Chișinău, I. Bodiul, ș.a., ne mai vorbind de acei „istorici” și „filologi” de „operele” cărora rând nu numai oamenii dar și câinii (nu-i mai pomenesc aici pentru că ar fi o prea mare cinste pentru ei), iar cei care contribuie la valorificarea și îmbogățirea moștenirii noastre culturale nu sunt luați în seamă. Așa este și cazul dlui Andrei Eșanu. Nu și-au amintit de el când împlinise 50 de ani, nici acum când împlinește vârsta de 55 de ani. (știre integrală)

A răposat întru Domnul Mitropolitul Antonie de Suroj

Pe data de 4 august 2003, la ora 15 și 45 de minute, la vârsta de 90 de ani a trecut la cele veșnice ÎPS Antonie, întemeietorului episcopiei ortodoxe de Suroj. Mitropolitul Antonie a slujit în cadrul eparhie Bisericii Ortodoxe Ruse din Marea Britanie mai mult de cincizeci de ani, câștigând dragostea și stima profundă a mii de oameni pentru omenia, adevărată și neobosita mărturisire a Evangheliei. (știre integrală)

A trecut la cele veșnice părintele Galeriu

Părintele Constantin Galeriu, parohul bisericii „Sf. Silvestru” din București, a încetat din viață, duminică, 10 august, orele 21.00, la Spitalul Clinic Universitar din București, unde fusese internat în comă, în urmă cu trei săptămâni.
În vârstă de 85 de ani, el fusese internat în urma celui de-al doilea accident vascular cerebral. Primul accident vascular îl suferise în ianuarie 2002, după care a rămas parțial paralizat.(
știre integrală)